Separation, Characterization, and Quantitation of Phenolic Acids in a Little-Known Blueberry (Vaccinium arctostaphylos L.) Fruit by HPLC-MS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F05%3A00002082" target="_blank" >RIV/61989592:15310/05:00002082 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/61389030:_____/05:00083393
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Separation, Characterization, and Quantitation of Phenolic Acids in a Little-Known Blueberry (Vaccinium arctostaphylos L.) Fruit by HPLC-MS
Original language description
The aim of this study was the qualitative and quantitative determination of free, ester, glycoside, and ester-bound phenolic acids in the blueberry (Vaccinium arctostaphylos L.) fruit. A method for the determination of the profile of phenolic acids of four different phenolic fractions in the fruit was developed using high-performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS). Thirteen compounds (gallic, protocatechuic, p-hydroxybenzoic, m-hydroxybenzoic, gentisic, chlorogenic, p-coumaric, caffeic, ferulic, syringic, sinapic, salicylic, and trans-cinnamic acids) were identified and quantified in the berry. These experimental results showed that the predominant phenolic acid in the fruit of V. arctostaphylos is caffeic acid in free and insolubleester-bound forms and p-coumaric acid in soluble ester and glycoside forms. Seven phenolic acids were identified as hydroxybenzoic acid derivatives (HBAs) and four as hydroxycinnamic acid derivatives (HCAs). Total content of HBAs and HCAs
Czech name
Separace, charakterizace a kvantifikace fenolických kyselin v borůvkách Vaccinium arctostaphylos L.) metodou HPLC-MS
Czech description
Cílem studie byla identifikace a kvantifikace volných fenolických kyselin, jejich esterů, glykosidů a nerozpustných derivátů v plodech borůvky (Vaccinium arctostaphylos L.). Pro stanovení profilu fenolických kyselin ve čtyřech různých frakcích byla vyvinuta metoda využívající spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS). Ve studovaných plodech bylo stanoveno třináct látek (kyseliny galová, protokatechová, p-hydroxybenzoová, m-hydroxybenzoová, gentisová, chlorogenová, p-kumarová, kávová, ferulová, syringová, sinapová, salicylová trans-skořicová). Nejvyšší koncentrace pak byly naměřeny pro kyselinu kávovou (frakce volných kyselin a nerozpustných derivátů) a pro kyselinu p-kumarovou (glykosidická a esterová frakce).Sedm identifikovaných fenolických kyselin byly deriváty kyseliny hydroxybenzoové (HBAs) a čtyři byly deriváty kyseliny hydroxyskořicové (HCAs). Celkový procentuální obsah HBAs a HCAs byl 30.1 a 69.9% ve frakci volných kyselin, 27.9 a 72.1
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EF - Botany
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IBS5038351" target="_blank" >IBS5038351: Immunodiagnostics of natural hormonal substances</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
21
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
7
Pages from-to
8116-8122
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—