Capillary electrophoresis-mass spectrometry - a fast and reliable tool for the monitoring of milk adulteration
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F08%3A00005791" target="_blank" >RIV/61989592:15310/08:00005791 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Capillary electrophoresis-mass spectrometry - a fast and reliable tool for the monitoring of milk adulteration
Original language description
The development of a rapid, simple and accurate analytical method aimed at the detection and quantification of bovine milk in either ovine or caprine milk samples by means of CEMS analyses of whey proteins with high-ionic strength and presence of acidicrunning buffer is described. The high-ionic strength buffer was used in order to minimize the problems with the adsorption of the proteins onto the fused-silica capillary wall. The acidic running electrolyte, pH 1.9, was used to support the production ofpositive ions in electrospray. Highly linear dependences of the ratio of the sum of non-bovine beta-lactoglobulins (ovine or caprine) to the total beta-lactoglobulins in milk mixture (bovine plus ovine or bovine plus caprine) vs. the volume percentage of added bovine milk in ovine (or caprine) milk were obtained. This technique allowed the fast and reliable evaluation of milk adulteration. The amount of bovine milk added into the "non-bovine" ones can be well within the concentration ra
Czech name
Spojení kapilární elektroforézy s hmotnostní spektrometrií - rychlý a spolehlivý nástroj pro monitorování nastavování mléka
Czech description
Článek popisuje vývoj rychlé, jednoduchů a správné analytické metody zaměřené na detekci a stanovení kravského mléka v ovčím nebo kozím mléku pomocí spojení kapilární elektroforézy s hmotnostním spektrometrem a dále proteinů syrovátky s vysokou iontovousilou a přítomnosti kyselin ve vedoucm elektrolytu. Vysoce lineární závislosti poměru součtu "nekravských" beta-laktoglobulinů (ovčí nebo kozí) k celkové koncentraci beta-laktoglobulinů ve směsi mléka (kravské + ovčí + kozí) oproti objemovým procentům přidaného kravského mléka do kozího či ovčího byly získány. Technuka umožnila rychlé a spolehlivé vyhodnocení nastavování mléka. Množství kravského mléka přidaného do "nekravského" může být v koncentračním rozmezí 5 - 95 %.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Electrophoresis
ISSN
0173-0835
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—