All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fungi and fungus-like organisms in biotechnology

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F16%3A33160400" target="_blank" >RIV/61989592:15310/16:33160400 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838" target="_blank" >10.5507/prf.16.24449838</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích

  • Original language description

    Kniha představuje houby a houbám podobné organismy, jako nedílnou součást lidského života a jídelníčku. Ve třinácti kapitolách najde čtenář poprvé soustředěny informace nejen z oblasti mykologie, ale i mnoha dalších oborů, které souvisejí s cílenou výrobou koncových produktů (potravin, nápojů, léčiv, biopreparátů, atd.) založených na využití jednobuněčných i mnohobuněčných vláknitých forem hub. Po nezbytném představení biotechnologií v první kapitole či biologie hub a houbám podobných organismů v kapitole druhé se publikace věnuje tématům jejich konkrétního využití , jako např. výrobě kvašených alkoholických nápojů (pivovarnictví, vinařství, lihovarnictví) a potravin (především sýrů, uzenin, probiotických potravin); pěstování makromycet (hub s plodnicemi, které se konzumují); využití hub k výrobě různých organických látek, včetně léčiv, či k biologické kontrole v zemědělství; negativním důsledkům rozkladných procesů hub, ale i možnostem jejich využití v ochraně životního prostředí. Poslední kapitola velmi stručně shrnuje genové manipulace mikromycet a věnuje se druhům, které jsou důležité pro výrobu "umělých" bílkovin. Kapitoly jsou doprovázeny souhrnem literatury a text je ilustrován řadou přehledných schémat, tabulek a desítkami barevných fotografií, které doplňují popisovanou problematiku.

  • Czech name

    Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích

  • Czech description

    Kniha představuje houby a houbám podobné organismy, jako nedílnou součást lidského života a jídelníčku. Ve třinácti kapitolách najde čtenář poprvé soustředěny informace nejen z oblasti mykologie, ale i mnoha dalších oborů, které souvisejí s cílenou výrobou koncových produktů (potravin, nápojů, léčiv, biopreparátů, atd.) založených na využití jednobuněčných i mnohobuněčných vláknitých forem hub. Po nezbytném představení biotechnologií v první kapitole či biologie hub a houbám podobných organismů v kapitole druhé se publikace věnuje tématům jejich konkrétního využití , jako např. výrobě kvašených alkoholických nápojů (pivovarnictví, vinařství, lihovarnictví) a potravin (především sýrů, uzenin, probiotických potravin); pěstování makromycet (hub s plodnicemi, které se konzumují); využití hub k výrobě různých organických látek, včetně léčiv, či k biologické kontrole v zemědělství; negativním důsledkům rozkladných procesů hub, ale i možnostem jejich využití v ochraně životního prostředí. Poslední kapitola velmi stručně shrnuje genové manipulace mikromycet a věnuje se druhům, které jsou důležité pro výrobu "umělých" bílkovin. Kapitoly jsou doprovázeny souhrnem literatury a text je ilustrován řadou přehledných schémat, tabulek a desítkami barevných fotografií, které doplňují popisovanou problematiku.

Classification

  • Type

    B - Specialist book

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • ISBN

    978-80-244-4983-8

  • Number of pages

    200

  • Publisher name

    Univerzita Palackého v Olomouci

  • Place of publication

    Olomouc

  • UT code for WoS book