Fungi and fungus-like organisms in biotechnology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F16%3A33160400" target="_blank" >RIV/61989592:15310/16:33160400 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838" target="_blank" >10.5507/prf.16.24449838</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích
Original language description
Kniha představuje houby a houbám podobné organismy, jako nedílnou součást lidského života a jídelníčku. Ve třinácti kapitolách najde čtenář poprvé soustředěny informace nejen z oblasti mykologie, ale i mnoha dalších oborů, které souvisejí s cílenou výrobou koncových produktů (potravin, nápojů, léčiv, biopreparátů, atd.) založených na využití jednobuněčných i mnohobuněčných vláknitých forem hub. Po nezbytném představení biotechnologií v první kapitole či biologie hub a houbám podobných organismů v kapitole druhé se publikace věnuje tématům jejich konkrétního využití , jako např. výrobě kvašených alkoholických nápojů (pivovarnictví, vinařství, lihovarnictví) a potravin (především sýrů, uzenin, probiotických potravin); pěstování makromycet (hub s plodnicemi, které se konzumují); využití hub k výrobě různých organických látek, včetně léčiv, či k biologické kontrole v zemědělství; negativním důsledkům rozkladných procesů hub, ale i možnostem jejich využití v ochraně životního prostředí. Poslední kapitola velmi stručně shrnuje genové manipulace mikromycet a věnuje se druhům, které jsou důležité pro výrobu "umělých" bílkovin. Kapitoly jsou doprovázeny souhrnem literatury a text je ilustrován řadou přehledných schémat, tabulek a desítkami barevných fotografií, které doplňují popisovanou problematiku.
Czech name
Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích
Czech description
Kniha představuje houby a houbám podobné organismy, jako nedílnou součást lidského života a jídelníčku. Ve třinácti kapitolách najde čtenář poprvé soustředěny informace nejen z oblasti mykologie, ale i mnoha dalších oborů, které souvisejí s cílenou výrobou koncových produktů (potravin, nápojů, léčiv, biopreparátů, atd.) založených na využití jednobuněčných i mnohobuněčných vláknitých forem hub. Po nezbytném představení biotechnologií v první kapitole či biologie hub a houbám podobných organismů v kapitole druhé se publikace věnuje tématům jejich konkrétního využití , jako např. výrobě kvašených alkoholických nápojů (pivovarnictví, vinařství, lihovarnictví) a potravin (především sýrů, uzenin, probiotických potravin); pěstování makromycet (hub s plodnicemi, které se konzumují); využití hub k výrobě různých organických látek, včetně léčiv, či k biologické kontrole v zemědělství; negativním důsledkům rozkladných procesů hub, ale i možnostem jejich využití v ochraně životního prostředí. Poslední kapitola velmi stručně shrnuje genové manipulace mikromycet a věnuje se druhům, které jsou důležité pro výrobu "umělých" bílkovin. Kapitoly jsou doprovázeny souhrnem literatury a text je ilustrován řadou přehledných schémat, tabulek a desítkami barevných fotografií, které doplňují popisovanou problematiku.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-244-4983-8
Number of pages
200
Publisher name
Univerzita Palackého v Olomouci
Place of publication
Olomouc
UT code for WoS book
—