Methodology for the evaluation of resistance of Brassica vegetables to Turnip mosaic virus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F23%3A73621552" target="_blank" >RIV/61989592:15310/23:73621552 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.prf.upol.cz/files/PrF/katedry/kbb/Dokumenty/Metodiky/Metodika-stanoveni-odolnosti-kostalovych-zelenin-vuci-TuMV.pdf" target="_blank" >https://www.prf.upol.cz/files/PrF/katedry/kbb/Dokumenty/Metodiky/Metodika-stanoveni-odolnosti-kostalovych-zelenin-vuci-TuMV.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika stanovení odolnosti košťálových zelenin vůči viru mozaiky vodnice (Turnip mosaic virus)
Original language description
Předkládaná metodika etabluje postup skríningu rezistence košťálových zelenin vůči viru mozaiky vodnice (Turnip mosaic virus, TuMV) v tuzemských šlechtitelských programech a poskytuje spolehlivý diagnostický RT-qPCR anebo ELISA test využitelný jak pro hodnocení rezistence košťálových zelenin vůči TuMV, tak monitoring zdrojů šíření TuMV.
Czech name
Metodika stanovení odolnosti košťálových zelenin vůči viru mozaiky vodnice (Turnip mosaic virus)
Czech description
Předkládaná metodika etabluje postup skríningu rezistence košťálových zelenin vůči viru mozaiky vodnice (Turnip mosaic virus, TuMV) v tuzemských šlechtitelských programech a poskytuje spolehlivý diagnostický RT-qPCR anebo ELISA test využitelný jak pro hodnocení rezistence košťálových zelenin vůči TuMV, tak monitoring zdrojů šíření TuMV.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
10607 - Virology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910070" target="_blank" >QK1910070: Utilization of biotechnological methods and non-traditional genetic resources for the characterization and construction of uniform lines of cruciferous vegetables with specific parameters of quality, yield and resistance to significant diseases</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-244-6267-7
Regulation ID
108742/2023
Technical parameters
108742/2023
Economical parameters
Ekonomickým přínosem je získání informací o úrovni odolnosti stávajících odrůd a šlechtitelských materiálů košťálových zelenin vůči TuMV. Tato znalost umožní používat v komerčních výsadbách vůči TuMV odolné odrůdy snižující riziko vzniku lokálních epidemií, a tím zamezit ekonomickým ztrátám. Postupy předložené v metodice dále umožní efektivní tvorbu nových ekonomicky zajímavých odrůd.
Certification body designation
Ústřední zkušební a kontrolní ústav zemědělský,Hroznová 2, 603 00, Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů