Glycemic index and obesity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15510%2F04%3A00001283" target="_blank" >RIV/61989592:15510/04:00001283 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Glykemický index potravin a obezita
Original language description
Obezita způsobuje závažné zdravotní problémy velkému množství lidí na celém světě a její prevalence neustále stoupá. Na zvyšování počtu obézních se podílí kromě vysokého zastoupení tuků ve stravě také dominace potravin s vyšším glykemickým indexem (GI).Tento článek se zabývá shrnutím studií zaměřených na dva ukazatele kvality sacharidů - GI a glykemickou nálož - a posouzením vhodnosti jejich zařazení do doporučení pro preventivní i léčebné využití ve stravování osob s obezitou. Výzkumy potvrzují, že strava s nízkým GI ve srovnání s potravou s vysokým GI zlepšuje využití metabolických zásob v organizmu, snižuje pocit hladu a usnadňuje snižování hmotnosti. Zařazení potravin s nízkým GI a GL také snižuje riziko vzniku dalších civilizačních chorob, kteréjsou spojené s hyperinzulinémií.
Czech name
Glykemický index potravin a obezita
Czech description
Obezita způsobuje závažné zdravotní problémy velkému množství lidí na celém světě a její prevalence neustále stoupá. Na zvyšování počtu obézních se podílí kromě vysokého zastoupení tuků ve stravě také dominace potravin s vyšším glykemickým indexem (GI).Tento článek se zabývá shrnutím studií zaměřených na dva ukazatele kvality sacharidů - GI a glykemickou nálož - a posouzením vhodnosti jejich zařazení do doporučení pro preventivní i léčebné využití ve stravování osob s obezitou. Výzkumy potvrzují, že strava s nízkým GI ve srovnání s potravou s vysokým GI zlepšuje využití metabolických zásob v organizmu, snižuje pocit hladu a usnadňuje snižování hmotnosti. Zařazení potravin s nízkým GI a GL také snižuje riziko vzniku dalších civilizačních chorob, kteréjsou spojené s hyperinzulinémií.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Česká antropologie
ISSN
0862-5085
e-ISSN
—
Volume of the periodical
Neuveden
Issue of the periodical within the volume
54
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
175-177
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—