Eating habits children in younger pupilage: Pilot studies
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15510%2F14%3A33150285" target="_blank" >RIV/61989592:15510/14:33150285 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stravovací návyky dětí v mladším školním věku: pilotní studie
Original language description
Cílem pilotního šetření byla deskripce a analýza stravovacích návyků dětí v mladším školním věku v kontextu jejich BMI. Výzkumného šetření se zúčastnilo 86 dětí ze základních školv v ČR. Pro zmapování stravovacích návyků byl užit speciálně vytvořený dotazník. Na základě hmotnostně-výškového indexu byly probandi rozděleni do 3 skupin. Na základě získaných dat lze konstatovat, že děti s nadváhou a obezitou obvykle nesnídají, svačiny si kupují a oběd je realizován prostřednictvím školních jídelen. Tyto děti mají pravidelné odpolední svačiny a večeře. Děti s hmotností v rámci normy a s nižší hmotností realizují snídaně a obědy převážně v domácím prostředí, svačiny jsou připravovány rodiči doma. Statisticky významný rozdíl byl zjištěn v denním příjmu tekutin, a to ve prospěch dětí s normální nižší hmotností . Z výsledků vyplývá, že strava připravovaná v domácím prostředí může lépe splňovat kritéria racionální výživy. Je nutné zkvalitnit pitný režim dětí e zvýšenou hmotností a obezitou.
Czech name
Stravovací návyky dětí v mladším školním věku: pilotní studie
Czech description
Cílem pilotního šetření byla deskripce a analýza stravovacích návyků dětí v mladším školním věku v kontextu jejich BMI. Výzkumného šetření se zúčastnilo 86 dětí ze základních školv v ČR. Pro zmapování stravovacích návyků byl užit speciálně vytvořený dotazník. Na základě hmotnostně-výškového indexu byly probandi rozděleni do 3 skupin. Na základě získaných dat lze konstatovat, že děti s nadváhou a obezitou obvykle nesnídají, svačiny si kupují a oběd je realizován prostřednictvím školních jídelen. Tyto děti mají pravidelné odpolední svačiny a večeře. Děti s hmotností v rámci normy a s nižší hmotností realizují snídaně a obědy převážně v domácím prostředí, svačiny jsou připravovány rodiči doma. Statisticky významný rozdíl byl zjištěn v denním příjmu tekutin, a to ve prospěch dětí s normální nižší hmotností . Z výsledků vyplývá, že strava připravovaná v domácím prostředí může lépe splňovat kritéria racionální výživy. Je nutné zkvalitnit pitný režim dětí e zvýšenou hmotností a obezitou.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AM - Pedagogy and education
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Česká antropologie
ISSN
1804-1876
e-ISSN
—
Volume of the periodical
61
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
18-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—