Shaping agribusiness and its impact on the competitive environment of agricultural enterprises
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F07%3A00112724" target="_blank" >RIV/62156489:43110/07:00112724 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Shaping agribusiness and its impact on the competitive environment of agricultural enterprises
Original language description
The paper deals with the key issues of contemporary food system development and their economic content related to the position of agricultural enterprises. It explains, that the problem faced by the whole Europe and thus also by the Czech Republic, i.e.how to compete successfully on an increasingly globalised food market, fully concerns the shaping of a new agriculture structure and all its sectors, which are more-or-less related to the food and non food sector based upon agricultural raw materials production. By generalising the typical features in the running integration processes within this economy segment, essential tendencies of changes in the present-day business environment which affect both the supply and demand sides of market formation, concerning production, processing and merchandise of food are characterised. New challenging approaches for agricultural enterprises as well as from the the CAP regulation policy point of view in this business branch are evaluted there.
Czech name
Formování agrobyznysu a jeho vliv na konkurenční prostředí zemědělských podniků
Czech description
Práce se zabývá klíčovými problémy rozvoje systému současného potravinového hospodářství a jeho ekonomickými důsledky pro postavení zemědělských podniků. Zabývá se problematikou podmínek úspěšnosti v konkurenci na výrazně se globalizujícím potravinovém trhu, kterou řeší Evropa a tedy i Česká republika v současném období. Vysvětluje souvislosti utváření nového modelu zemědělství a jeho struktury v kontextu rozvoje všech dalších sektorů, které jsou více čí méně spojeny s využitím a realizací zemědělské produkce jako výchozí suroviny. Zobecňuje typické projevy probíhajících integračních procesů v rámci tohoto segmentu ekonomiky, charakterizuje základní tendence změn v podnikatelském prostředí, které ovlivňují nabídkovou i poptávkovou stránku formování trhů na úrovni výroby, zpracování a distribuce potravin. V tomto kontextu hodnotí i zaměření a účinnost
Classification
Type
A - Audiovisual production
CEP classification
AH - Economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
—
Place of publication
—
Publisher/client name
—
Version
—
Carrier ID
—