Public support of the Czech food industry within the Operational Program Enterprise and Innovation (OPEI) - allocation of subsidies and their impact on business performance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F17%3A43913380" target="_blank" >RIV/62156489:43110/17:43913380 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43310/17:43913380
Result on the web
<a href="http://www.icabr.com/respo/RESPO_2017.pdf" target="_blank" >http://www.icabr.com/respo/RESPO_2017.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Podpora potravinářského průmyslu ČR v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) - alokace dotací a jejich dopad na výkonnost podpořených podniků
Original language description
Příspěvek se zabývá hodnocením veřejné podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), konkrétně Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) v programovacím období 2007-2013, v rámci potravinářského průmyslu České republiky a jejím vlivem na výkonnost podpořených podniků. Hlavním cílem příspěvku je empiricky posoudit, zda podpořené podniky dosahovaly dva roky po skončení programu (tj. v letech 2014-2015) vyšší výkonnost než v období před získáním podpory (tj. v letech 2005-2007). Metodicky je analýza založena na párovém t-testu, výkonnost je vyjádřena ukazatelem obratu. Výsledky ukázaly, že u potravinářských podniků podpořených v rámci OPPI došlo v průměru ke zvýšení obratu, tzn. celkově lze očekávat pozitivní vliv programu na výkonnost podniků. Nicméně hodnocení napříč velikostními skupinami podniků tento pozitivní dopad podpory nepotvrdilo pro skupinu malých podniků (s méně než 50 zaměstnanci). Příspěvek upozorňuje na potřebu hodnocení dopadů veřejné podpory napříč velikostními kategoriemi podniků s využitím rigorózních evaluačních metod, jako je kontrafaktuální dopadová analýza.
Czech name
Podpora potravinářského průmyslu ČR v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) - alokace dotací a jejich dopad na výkonnost podpořených podniků
Czech description
Příspěvek se zabývá hodnocením veřejné podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), konkrétně Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) v programovacím období 2007-2013, v rámci potravinářského průmyslu České republiky a jejím vlivem na výkonnost podpořených podniků. Hlavním cílem příspěvku je empiricky posoudit, zda podpořené podniky dosahovaly dva roky po skončení programu (tj. v letech 2014-2015) vyšší výkonnost než v období před získáním podpory (tj. v letech 2005-2007). Metodicky je analýza založena na párovém t-testu, výkonnost je vyjádřena ukazatelem obratu. Výsledky ukázaly, že u potravinářských podniků podpořených v rámci OPPI došlo v průměru ke zvýšení obratu, tzn. celkově lze očekávat pozitivní vliv programu na výkonnost podniků. Nicméně hodnocení napříč velikostními skupinami podniků tento pozitivní dopad podpory nepotvrdilo pro skupinu malých podniků (s méně než 50 zaměstnanci). Příspěvek upozorňuje na potřebu hodnocení dopadů veřejné podpory napříč velikostními kategoriemi podniků s využitím rigorózních evaluačních metod, jako je kontrafaktuální dopadová analýza.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
50204 - Business and management
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Region v rozvoji společnosti 2017: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7509-548-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
11
Pages from-to
56-66
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2017
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—