All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Spinach and pepper response to nitrogen and sulphur fertilization

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002043" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002043 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Spinach and pepper response to nitrogen and sulphur fertilization

  • Original language description

    A vegetation pot experiment was established to explore the effect of two doses of nitrogen (0.6, and 0.9 g N in the form of ammonium sulphate) and two doses of sulphur (20.6 and 30.6 mg.kg-1 of soil) on the yields and quality of spinach and pepper in comparison with a natural level (7.85 mg. kg-1). The results of the experiments confirmed that the application of sulphur by means of (NH4)2SO4 in combination with nitrogen had a positive effect on yields and also on the quality of the vegetables. In the sulphur-free variants of spinach the effect was statistically significant and also when the levels of S in the soil were higher. Lower doses of nitrogen under increased levels of sulphur increased the yields statistically significantly (on average by 47%)and the sulphur concentration in the plants increased. The N:S ratio became narrower in proportion with the level of sulphur, particularly under a lower N level. The nitrate content in spinach corresponded with the applied dose of nitroge

  • Czech name

    Reakce špenátu a papriky na hnojení dusíkem a sírou

  • Czech description

    Ve vegetačním nádobovém pokuse byl sledován vliv dvou dávek dusíku ( 0,6, a 0,9 g N ve formě síranu amonného ) a dvou dávek síry ( 20.6 a 30.6 mg.kg-1 zeminy) oproti přirozenému obsahu ( 7.85 mg. kg-1 zeminy) na výnos a kvalitu špenátu a papriky. Výsledky nádobových pokusů prokázaly, že aplikace síry prostřednictvím (NH4)2SO4 v kombinaci s dusíkem působila pozitivně jak na výnos, tak na kvalitu zelenin. U špenátu se projevil statisticky průkazný vliv mezi variantami bez síry tak s jejími zvýšenými hladinami v půdě. Nižší dávky dusíku při zvýšené hladině síry výnos statisticky průkazně zvyšovaly( nárůst v průměru o 47%) a v rostlinách koncentrace síry vzrůstala. Poměr N:S se zužoval úměrně s hladinou síry, zejména však u nižší dávky N. Obsah nitrátů korespondoval s aplikovanou dávkou dusíku a se zjištěnou koncentrací dusíku ve špenátu. Hladina síry se nepromítla do obsahu C vitaminu, ale pozitivně ovlivnila obsah esenciálních aminokyselin cysteinu a methioninu. Střední hladina S1 v komb

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GD - Fertilization, irrigation, soil treatment

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    0370-663X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    50

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    303-308

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database