Spinach and pepper response to nitrogen and sulphur fertilization
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002043" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002043 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Spinach and pepper response to nitrogen and sulphur fertilization
Original language description
A vegetation pot experiment was established to explore the effect of two doses of nitrogen (0.6, and 0.9 g N in the form of ammonium sulphate) and two doses of sulphur (20.6 and 30.6 mg.kg-1 of soil) on the yields and quality of spinach and pepper in comparison with a natural level (7.85 mg. kg-1). The results of the experiments confirmed that the application of sulphur by means of (NH4)2SO4 in combination with nitrogen had a positive effect on yields and also on the quality of the vegetables. In the sulphur-free variants of spinach the effect was statistically significant and also when the levels of S in the soil were higher. Lower doses of nitrogen under increased levels of sulphur increased the yields statistically significantly (on average by 47%)and the sulphur concentration in the plants increased. The N:S ratio became narrower in proportion with the level of sulphur, particularly under a lower N level. The nitrate content in spinach corresponded with the applied dose of nitroge
Czech name
Reakce špenátu a papriky na hnojení dusíkem a sírou
Czech description
Ve vegetačním nádobovém pokuse byl sledován vliv dvou dávek dusíku ( 0,6, a 0,9 g N ve formě síranu amonného ) a dvou dávek síry ( 20.6 a 30.6 mg.kg-1 zeminy) oproti přirozenému obsahu ( 7.85 mg. kg-1 zeminy) na výnos a kvalitu špenátu a papriky. Výsledky nádobových pokusů prokázaly, že aplikace síry prostřednictvím (NH4)2SO4 v kombinaci s dusíkem působila pozitivně jak na výnos, tak na kvalitu zelenin. U špenátu se projevil statisticky průkazný vliv mezi variantami bez síry tak s jejími zvýšenými hladinami v půdě. Nižší dávky dusíku při zvýšené hladině síry výnos statisticky průkazně zvyšovaly( nárůst v průměru o 47%) a v rostlinách koncentrace síry vzrůstala. Poměr N:S se zužoval úměrně s hladinou síry, zejména však u nižší dávky N. Obsah nitrátů korespondoval s aplikovanou dávkou dusíku a se zjištěnou koncentrací dusíku ve špenátu. Hladina síry se nepromítla do obsahu C vitaminu, ale pozitivně ovlivnila obsah esenciálních aminokyselin cysteinu a methioninu. Střední hladina S1 v komb
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GD - Fertilization, irrigation, soil treatment
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Plant, Soil and Environment
ISSN
0370-663X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
50
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
303-308
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—