Identification of the species and individual animals in the processed meat products by PCR -- based analyses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002851" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002851 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace živočišného druhu a konkrétního kusu v masných výrobcích při využití PCR
Original language description
Cílem práce bylo aplikovat a ověřit v Laboratoři aplikované molekulární genetiky (LAMGen) Ústavu genetiky MZLU v Brně molekulárně--genetické metody napomáhající při sledování bezpečnosti potravin. Během práce byly optimalizovány metody PCR reakcí pro detekci tkáně skotu, prasete a kura a byla ověřována přítomnost deklarovaných tkání ve vybraných masných výrobcích odebraných z tržní sítě. Při identifikaci konkrétního kusu dobytka ve směsných masných výrobcích (po různých technologických zásazích) jsme byli schopni identifikovat vybrané konkrétní kusy v masové směsi. Při větší kumulaci jedinců v masové směsi je zastoupení jednotlivých alel početnější a variabilnější. Mohlo by se stát, že by ve směsi byly nalezeny alely velikostně odpovídající DNA profilujedince, i když se daný konkrétní jedinec v masové směsi fyzicky nenachází. U směsných výrobků vyrobených výhradně ze zvířat, jejichž fragmentační analýzy jsme měli k dispozici, byl zaznamenán výskyt pouze alel mikrosatelitů odpovídající
Czech name
Identifikace živočišného druhu a konkrétního kusu v masných výrobcích při využití PCR
Czech description
Cílem práce bylo aplikovat a ověřit v Laboratoři aplikované molekulární genetiky (LAMGen) Ústavu genetiky MZLU v Brně molekulárně--genetické metody napomáhající při sledování bezpečnosti potravin. Během práce byly optimalizovány metody PCR reakcí pro detekci tkáně skotu, prasete a kura a byla ověřována přítomnost deklarovaných tkání ve vybraných masných výrobcích odebraných z tržní sítě. Při identifikaci konkrétního kusu dobytka ve směsných masných výrobcích (po různých technologických zásazích) jsme byli schopni identifikovat vybrané konkrétní kusy v masové směsi. Při větší kumulaci jedinců v masové směsi je zastoupení jednotlivých alel početnější a variabilnější. Mohlo by se stát, že by ve směsi byly nalezeny alely velikostně odpovídající DNA profilujedince, i když se daný konkrétní jedinec v masové směsi fyzicky nenachází. U směsných výrobků vyrobených výhradně ze zvířat, jejichž fragmentační analýzy jsme měli k dispozici, byl zaznamenán výskyt pouze alel mikrosatelitů odpovídající
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GD523%2F03%2FH076" target="_blank" >GD523/03/H076: Enhancing of Methodological Level and Theoretical Education of Students of the Ph. D. Program 4103V - Animal Husbandry - a Perspective Field General Animal Husb</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
5
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
12
Pages from-to
61-72
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—