Changes of nutritional value of goats, sheep and cows colostrum within 72 hours after parturition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00004854" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00004854 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny nutričních ukazatelů mleziva koz, ovcí a krav v průběhu 72 hodin po porodu
Original language description
Změny ukazatelů nutriční hodnoty kozího, ovčího a kravského mleziva v průběhu 72 hodin po porodu byly sledovány u koz plemene hnědá krátkosrstá (n = 5) a ovcí (n = 5) kříženek F111 plemene východofrízská ovce x zušlechtělá valaška (VF87ZV) na druhé a vyšší laktaci, krav českého strakatého skotu s genetickým podílem černostrakatého nížinného skotu (n = 10), z nichž bylo 5 krav na 1. laktaci a 5 krav na 2. a vyšší laktaci. Byly sledovány změny obsahu sušiny, dusíkatých látek, tuku a laktózy. Během sledování došlo k postupnému poklesu sušiny mleziva kozího z 23,83 na 16,03 %, ovčího z 29,97 na 18,78 %, kravského z 20,63 na 13,84 %, z toho u krav na 1. laktaci z 20,88 na 13,90 % a u krav na 2. a další laktaci z 20,37 do 13,78 %. Dusíkaté látky rovněž běhemsledovaného období zaznamenaly pokles a to u mleziva kozího ze 13,47 na 5,38 g/100 ml, ovčího ze17,00 na 6,54 g/100 ml a kravského ze 14,75 na 4,30 g/100 ml, z toho u krav na 1. laktaci z 15,18 na 4,54 g/100 ml a u krav na 2. a další lak
Czech name
Změny nutričních ukazatelů mleziva koz, ovcí a krav v průběhu 72 hodin po porodu
Czech description
Změny ukazatelů nutriční hodnoty kozího, ovčího a kravského mleziva v průběhu 72 hodin po porodu byly sledovány u koz plemene hnědá krátkosrstá (n = 5) a ovcí (n = 5) kříženek F111 plemene východofrízská ovce x zušlechtělá valaška (VF87ZV) na druhé a vyšší laktaci, krav českého strakatého skotu s genetickým podílem černostrakatého nížinného skotu (n = 10), z nichž bylo 5 krav na 1. laktaci a 5 krav na 2. a vyšší laktaci. Byly sledovány změny obsahu sušiny, dusíkatých látek, tuku a laktózy. Během sledování došlo k postupnému poklesu sušiny mleziva kozího z 23,83 na 16,03 %, ovčího z 29,97 na 18,78 %, kravského z 20,63 na 13,84 %, z toho u krav na 1. laktaci z 20,88 na 13,90 % a u krav na 2. a další laktaci z 20,37 do 13,78 %. Dusíkaté látky rovněž běhemsledovaného období zaznamenaly pokles a to u mleziva kozího ze 13,47 na 5,38 g/100 ml, ovčího ze17,00 na 6,54 g/100 ml a kravského ze 14,75 na 4,30 g/100 ml, z toho u krav na 1. laktaci z 15,18 na 4,54 g/100 ml a u krav na 2. a další lak
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Dni výživy zvierat. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie
ISBN
80-8069-529-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
39-39
Publisher name
Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Ráčkova dolina
Event date
Jun 16, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—