The determination of L-ascorbic acid by HPLC method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00087495" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00087495 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
PROBLEMATIKA STANOVENÍ KYSELINY L-ASKORBOVÉ POMOCÍ METODY HPLC
Original language description
Kyselina L-askorbová neboli vitamín C patří mezi významné, ve vodě rozpustné vitamíny, mající v organismu řadu významných funkcí, s významnou antioxidační aktivitou. Její stanovení je problematické vzhledem k nestabilitě kyseliny askorbové, její snadné oxidaci na vzduchu, které podléhá již během několika minut. Titrační stanovení se obvykle provádí v kyselém prostředí např. HPO3, H2SO4 nebo CH3COOH, a zahrnuje stanovení všech redukujících látek, mezi které vitamin C patří. Takové stanovení je zatíženo poměrně velkou chybou, způsobenou jak rozkladem vitamínu C během titrace oxidací vzdušným kyslíkem, tak i stanovením sumy redukujících látek, a ne pouze samotného vitamínu C. Mezi další stanovení patří stanovení pomocí kapalinové chromatografie. Stanovenílze provést jak na běžné koloně C18 (smáčivé vodou) s pomocí pufrů v kyselém prostředí, které stabilizují vitamín C a jsou zároveň i mobilní fází, detekce je v UV oblasti při 210 nm. Dále se nabízí i použití chromatografické kolony Ostio
Czech name
PROBLEMATIKA STANOVENÍ KYSELINY L-ASKORBOVÉ POMOCÍ METODY HPLC
Czech description
Kyselina L-askorbová neboli vitamín C patří mezi významné, ve vodě rozpustné vitamíny, mající v organismu řadu významných funkcí, s významnou antioxidační aktivitou. Její stanovení je problematické vzhledem k nestabilitě kyseliny askorbové, její snadné oxidaci na vzduchu, které podléhá již během několika minut. Titrační stanovení se obvykle provádí v kyselém prostředí např. HPO3, H2SO4 nebo CH3COOH, a zahrnuje stanovení všech redukujících látek, mezi které vitamin C patří. Takové stanovení je zatíženo poměrně velkou chybou, způsobenou jak rozkladem vitamínu C během titrace oxidací vzdušným kyslíkem, tak i stanovením sumy redukujících látek, a ne pouze samotného vitamínu C. Mezi další stanovení patří stanovení pomocí kapalinové chromatografie. Stanovenílze provést jak na běžné koloně C18 (smáčivé vodou) s pomocí pufrů v kyselém prostředí, které stabilizují vitamín C a jsou zároveň i mobilní fází, detekce je v UV oblasti při 210 nm. Dále se nabízí i použití chromatografické kolony Ostio
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0571" target="_blank" >1M0571: Bioindication and revitalization of toxic and antropogenic substrates and water sources: application of cyano bacteria, algae, soil bacteria and symbiotic fungi</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
37-40
Publisher name
—
Place of publication
Skalský Dvůr
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—