All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The determination of L-ascorbic acid by HPLC method

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00087495" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00087495 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    PROBLEMATIKA STANOVENÍ KYSELINY L-ASKORBOVÉ POMOCÍ METODY HPLC

  • Original language description

    Kyselina L-askorbová neboli vitamín C patří mezi významné, ve vodě rozpustné vitamíny, mající v organismu řadu významných funkcí, s významnou antioxidační aktivitou. Její stanovení je problematické vzhledem k nestabilitě kyseliny askorbové, její snadné oxidaci na vzduchu, které podléhá již během několika minut. Titrační stanovení se obvykle provádí v kyselém prostředí např. HPO3, H2SO4 nebo CH3COOH, a zahrnuje stanovení všech redukujících látek, mezi které vitamin C patří. Takové stanovení je zatíženo poměrně velkou chybou, způsobenou jak rozkladem vitamínu C během titrace oxidací vzdušným kyslíkem, tak i stanovením sumy redukujících látek, a ne pouze samotného vitamínu C. Mezi další stanovení patří stanovení pomocí kapalinové chromatografie. Stanovenílze provést jak na běžné koloně C18 (smáčivé vodou) s pomocí pufrů v kyselém prostředí, které stabilizují vitamín C a jsou zároveň i mobilní fází, detekce je v UV oblasti při 210 nm. Dále se nabízí i použití chromatografické kolony Ostio

  • Czech name

    PROBLEMATIKA STANOVENÍ KYSELINY L-ASKORBOVÉ POMOCÍ METODY HPLC

  • Czech description

    Kyselina L-askorbová neboli vitamín C patří mezi významné, ve vodě rozpustné vitamíny, mající v organismu řadu významných funkcí, s významnou antioxidační aktivitou. Její stanovení je problematické vzhledem k nestabilitě kyseliny askorbové, její snadné oxidaci na vzduchu, které podléhá již během několika minut. Titrační stanovení se obvykle provádí v kyselém prostředí např. HPO3, H2SO4 nebo CH3COOH, a zahrnuje stanovení všech redukujících látek, mezi které vitamin C patří. Takové stanovení je zatíženo poměrně velkou chybou, způsobenou jak rozkladem vitamínu C během titrace oxidací vzdušným kyslíkem, tak i stanovením sumy redukujících látek, a ne pouze samotného vitamínu C. Mezi další stanovení patří stanovení pomocí kapalinové chromatografie. Stanovenílze provést jak na běžné koloně C18 (smáčivé vodou) s pomocí pufrů v kyselém prostředí, které stabilizují vitamín C a jsou zároveň i mobilní fází, detekce je v UV oblasti při 210 nm. Dále se nabízí i použití chromatografické kolony Ostio

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0571" target="_blank" >1M0571: Bioindication and revitalization of toxic and antropogenic substrates and water sources: application of cyano bacteria, algae, soil bacteria and symbiotic fungi</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    37-40

  • Publisher name

  • Place of publication

    Skalský Dvůr

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article