Sequence analysis and activity testing of the gene for 4-hydroxyphenylpyruvate dioxygenase in barley
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00099195" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00099195 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sekvenční analýza a ověření aktivity genu pro 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenázu v ječmeni
Original language description
Rostlinné látky tokoferoly a tokotrienoly souhrnně označované jako tokoly, tj. a-, b-, c- a d- izomery vitamínu E hrají důležitou úlohu přímo v rostlinách (chrání fotosyntetický aparát před poškozením volnými radikály, udržují stabilitu membrán a pomáhají rostlinám překonat stresové podmínky způsobené suchem nebo chladem) a jsou důležitou součástí lidské výživy. Zdrojem vitamínu E pro lidskou výživu jsou například rostlinné oleje, obilné klíčky, ořechy, kapusta a v neposlední řadě se k nim řadí i ječmen, výchozí surovina pro kroupy, slad, mouku, která vysokým obsahem vitamínu E obohacuje zejména pečivo vyrobené z celozrnné mouky. To je důvod pro šlechtění nových odrůd ječmene s vyšším obsahem vitamínu E v pletivech. Ukazuje se, že jedním z důležitých enzymů, které ovlivňují celkový obsah tokolů v rostlinných tkáních je 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenáza (HPPD). Zvýšená exprese tohoto genu vedla k vyššímu obsahu vitamínu E v listech i plodech u některých experimentálních druhů rostlin, n
Czech name
Sekvenční analýza a ověření aktivity genu pro 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenázu v ječmeni
Czech description
Rostlinné látky tokoferoly a tokotrienoly souhrnně označované jako tokoly, tj. a-, b-, c- a d- izomery vitamínu E hrají důležitou úlohu přímo v rostlinách (chrání fotosyntetický aparát před poškozením volnými radikály, udržují stabilitu membrán a pomáhají rostlinám překonat stresové podmínky způsobené suchem nebo chladem) a jsou důležitou součástí lidské výživy. Zdrojem vitamínu E pro lidskou výživu jsou například rostlinné oleje, obilné klíčky, ořechy, kapusta a v neposlední řadě se k nim řadí i ječmen, výchozí surovina pro kroupy, slad, mouku, která vysokým obsahem vitamínu E obohacuje zejména pečivo vyrobené z celozrnné mouky. To je důvod pro šlechtění nových odrůd ječmene s vyšším obsahem vitamínu E v pletivech. Ukazuje se, že jedním z důležitých enzymů, které ovlivňují celkový obsah tokolů v rostlinných tkáních je 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenáza (HPPD). Zvýšená exprese tohoto genu vedla k vyššímu obsahu vitamínu E v listech i plodech u některých experimentálních druhů rostlin, n
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
ISSN
1213-6670
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
1
Pages from-to
74-74
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—