Estimation of barley seed vigour with respect to variety and provenance effects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00100417" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00100417 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Estimation of barley seed vigour with respect to variety and provenance effects
Original language description
The study was aimed at determining potential differences in seed quality of spring and winter barley in relation to varieties (four winter and two spring barley varieties) and growing conditions (six locations, two years). Three tests were performed on each seed sample, i.e. (1) the standard germination test; (2) the low temperature and drought stress germination test and (3) the germination test in a salt solution. The effects of the factors of variety, provenance and year on seed vigour were estimatedby the analysis of variance and Tukey post hoc test. The germination of winter varieties was influenced by provenance, both measures of vigour (2 and 3) by year, and significant differences were found for varieties in all three traits. Spring varietiesdiffered only in germination and vigour (3) in one year when the influence of provenance prevailed. The results show different responses of variety and provenance on seed vigour. This could be promising for breeding high vigour barley var
Czech name
Vliv odrůdy a lokality pěstování na vitalitu osiva ječmene
Czech description
Rozdíly v kvalitě osiva byly sledovány u čtyř ozimých a dvou jarních odrůd ječmene, pěstovaných na šesti lokalitách ve dvou letech. U jednotlivých vzorků osiva byla stanovena standardní laboratorní klíčivost (1), vitalita, hodnocená jako klíčivost při nízké teplotě a zvýšeném osmotickém tlaku (2) a klíčivost v roztoku chloridu sodného (3). Výsledky byly vyhodnoceny pomocí analýzy rozptylu s následným testem podle Tukeye. Klíčivost ozimých vzorků byla nejvýrazněji ovlivněna původem osiva, vitalita naopakročníkem. Všechny tři metody vykázaly statisticky významné rozdíly mezi odrůdami. U jarních odrůd převažoval vliv lokality pěstování. Prokázaný vliv odrůdy a původu osiva na vitalitu by mohl být přínosem při šlechtění ječmene s vyšší vitalitou. U vybraných vzorků byla vyzkoušena metoda řízeného stárnutí. Vyhovující podmínky pro provedení testu odpovídají vlhkosti semen 24 % při teplotě 45 oC po dobu 24 hodin.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP521%2F02%2FD153" target="_blank" >GP521/02/D153: Biological effects of lupin extract on cereal seed</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Genetics and Plant Breeding
ISSN
1212-1975
e-ISSN
—
Volume of the periodical
42
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
44-49
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—