All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Tyramine formation in Duch-type semi-hard cheese from two different producers

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00103135" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00103135 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců

  • Original language description

    Tyramin je kvantitativně a (společně s histaminem) toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminem. Jako významná vazoaktivní látka způsobuje stavy hypertenze a silných migrenózních bolestí hlavy u citlivých jedinců. Jedním z nejdůležitějších faktorů určujících obsah tyraminu v potravinách je přítomnost mikroorganismů s aktivitou tyrozindekarboxylázy, tato aktivita je však funkcí nikoliv mikrobiálních rodů nebo druhů, ale určitých kmenů v rámci těchto druhů. Jedním z nejvýznamnějších potravinových zdrojůtyraminu jsou zrající sýry. Cílem předkládaného experimentu bylo posoudit vliv výrobce a dalších faktorů na obsah tyraminu v sýru eidamského typu v průběhu zrání a ověřit možnost detekce mikroorganizmů disponujících genem pro tyrozindekarboxylázu v těchto sýrech.

  • Czech name

    Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců

  • Czech description

    Tyramin je kvantitativně a (společně s histaminem) toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminem. Jako významná vazoaktivní látka způsobuje stavy hypertenze a silných migrenózních bolestí hlavy u citlivých jedinců. Jedním z nejdůležitějších faktorů určujících obsah tyraminu v potravinách je přítomnost mikroorganismů s aktivitou tyrozindekarboxylázy, tato aktivita je však funkcí nikoliv mikrobiálních rodů nebo druhů, ale určitých kmenů v rámci těchto druhů. Jedním z nejvýznamnějších potravinových zdrojůtyraminu jsou zrající sýry. Cílem předkládaného experimentu bylo posoudit vliv výrobce a dalších faktorů na obsah tyraminu v sýru eidamského typu v průběhu zrání a ověřit možnost detekce mikroorganizmů disponujících genem pro tyrozindekarboxylázu v těchto sýrech.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    80-7305-570-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    44-47

  • Publisher name

    VFU Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    VFU, Brno

  • Event date

    Jan 1, 2006

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article