Tyramine formation in Duch-type semi-hard cheese from two different producers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00103135" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00103135 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců
Original language description
Tyramin je kvantitativně a (společně s histaminem) toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminem. Jako významná vazoaktivní látka způsobuje stavy hypertenze a silných migrenózních bolestí hlavy u citlivých jedinců. Jedním z nejdůležitějších faktorů určujících obsah tyraminu v potravinách je přítomnost mikroorganismů s aktivitou tyrozindekarboxylázy, tato aktivita je však funkcí nikoliv mikrobiálních rodů nebo druhů, ale určitých kmenů v rámci těchto druhů. Jedním z nejvýznamnějších potravinových zdrojůtyraminu jsou zrající sýry. Cílem předkládaného experimentu bylo posoudit vliv výrobce a dalších faktorů na obsah tyraminu v sýru eidamského typu v průběhu zrání a ověřit možnost detekce mikroorganizmů disponujících genem pro tyrozindekarboxylázu v těchto sýrech.
Czech name
Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců
Czech description
Tyramin je kvantitativně a (společně s histaminem) toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminem. Jako významná vazoaktivní látka způsobuje stavy hypertenze a silných migrenózních bolestí hlavy u citlivých jedinců. Jedním z nejdůležitějších faktorů určujících obsah tyraminu v potravinách je přítomnost mikroorganismů s aktivitou tyrozindekarboxylázy, tato aktivita je však funkcí nikoliv mikrobiálních rodů nebo druhů, ale určitých kmenů v rámci těchto druhů. Jedním z nejvýznamnějších potravinových zdrojůtyraminu jsou zrající sýry. Cílem předkládaného experimentu bylo posoudit vliv výrobce a dalších faktorů na obsah tyraminu v sýru eidamského typu v průběhu zrání a ověřit možnost detekce mikroorganizmů disponujících genem pro tyrozindekarboxylázu v těchto sýrech.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-570-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
44-47
Publisher name
VFU Brno
Place of publication
Brno
Event location
VFU, Brno
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—