All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00110946" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00110946 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes

  • Original language description

    The objective of this studywas to assess the various doses of selenium (12 and 24 kg.ha-1 soil application and 200 and 400 g.ha-1 foliar application) on potato yields, starch content in tubers and concentration of Se in tops and tubers and also in potatoproducts. The selenium application caused decraese of hectare yield obout 25-50% compared to the control variant. The lowest yields were in variants with selenium applicated to the soil. Soil application also caused decrease of starch content in potatotubers. The selenium content in tubers increased with increasing dose of applicated selenium. The highest content of selenium (3,55 mg.kg-1 Se of dry matter) in variant Se24 was about ten times higher than ibn control variant(0,3 mg.kg-1 of dry matter).Culinary treatment of potato tubers, i.e. boiling and frying, slightly reduced the content of slenium. This reduction was more marked in fried chips.

  • Czech name

    Vliv aplikací selenu na výnos a kvalitu brambor

  • Czech description

    Cílem práce bylo zjištění vlivu různých dávek selenu (12 a 24 kg.ha-1 do půdy a 200 a 400 g.ha-1 foliárně) na hektarový výnos brambor. Současně byl sledován vliv aplikací selenu na obsah škrobu v hlízách, na koncentraci Se v nati a hlízách brambor a takéve výrobcích z brambor. Po aplikaci selenu došlo ve srovnání s kontrolou ke snížení hektarového výnosu o 25-50%, přičemž vyšší pokles byl u variant s půdní aplikací. Půdní aplikací selenu zároveň došlo k poklesu škrobnatosti. Obsah selenu v hlízách brambor stoupal se zvyšující se aplikovanou dávkou selenu, kdy u varianty Se24 (3,55 mg.kg-1 sušiny) došlo k více než destinásobnému navýšení obsahu selenu v porovnání s kontrolní variantou (0,3 mg.kg-1 sušiny). Kuchyňskou úpravou bramborových hlíz, tedy vařením a smažením, došlo pouze k minimálním ztrátám selenu, přičemž vyšší pokles selenu jsme zjistili u smažených hranolků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Enhancement of competition ability of potato growers due to tuber production with higher consumption quality.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Výživa rostlin a její perspektivy

  • ISBN

    978-80-7375-068-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    275-278

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jun 4, 2003

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article