The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00110946" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00110946 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes
Original language description
The objective of this studywas to assess the various doses of selenium (12 and 24 kg.ha-1 soil application and 200 and 400 g.ha-1 foliar application) on potato yields, starch content in tubers and concentration of Se in tops and tubers and also in potatoproducts. The selenium application caused decraese of hectare yield obout 25-50% compared to the control variant. The lowest yields were in variants with selenium applicated to the soil. Soil application also caused decrease of starch content in potatotubers. The selenium content in tubers increased with increasing dose of applicated selenium. The highest content of selenium (3,55 mg.kg-1 Se of dry matter) in variant Se24 was about ten times higher than ibn control variant(0,3 mg.kg-1 of dry matter).Culinary treatment of potato tubers, i.e. boiling and frying, slightly reduced the content of slenium. This reduction was more marked in fried chips.
Czech name
Vliv aplikací selenu na výnos a kvalitu brambor
Czech description
Cílem práce bylo zjištění vlivu různých dávek selenu (12 a 24 kg.ha-1 do půdy a 200 a 400 g.ha-1 foliárně) na hektarový výnos brambor. Současně byl sledován vliv aplikací selenu na obsah škrobu v hlízách, na koncentraci Se v nati a hlízách brambor a takéve výrobcích z brambor. Po aplikaci selenu došlo ve srovnání s kontrolou ke snížení hektarového výnosu o 25-50%, přičemž vyšší pokles byl u variant s půdní aplikací. Půdní aplikací selenu zároveň došlo k poklesu škrobnatosti. Obsah selenu v hlízách brambor stoupal se zvyšující se aplikovanou dávkou selenu, kdy u varianty Se24 (3,55 mg.kg-1 sušiny) došlo k více než destinásobnému navýšení obsahu selenu v porovnání s kontrolní variantou (0,3 mg.kg-1 sušiny). Kuchyňskou úpravou bramborových hlíz, tedy vařením a smažením, došlo pouze k minimálním ztrátám selenu, přičemž vyšší pokles selenu jsme zjistili u smažených hranolků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Enhancement of competition ability of potato growers due to tuber production with higher consumption quality.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výživa rostlin a její perspektivy
ISBN
978-80-7375-068-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
275-278
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 4, 2003
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—