Assessment of different soil tillage for corn maize on basic physical soil properties.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111500" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111500 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení vlivu různého zpracování půdy ke kukuřici na zrno na základní fyzikální vlastnosti půdy
Original language description
Příspěvek se zabývá porovnáním změn fyzikálních vlastností půdy při různém zpracování půdy ke kukuřici pěstované na zrno v poloprovozním pokusu založeném v kukuřičné výrobní oblasti. Byly porovnávány tři technologie zpracování půdy -- 1. orba na 0,22 m,2. mělké kypření 0,10 -- 0,12 m a 3. přímé setí do nezpracované půdy. Provedené analýzy zhodnotily vliv různého zpracování půdy a zakládání porostu při monokulturním pěstování zrnové kukuřice na fyzikální vlastnosti půdy. Orba vykazovala příznivější hodnoty u objemové hmotnosti redukované, celkové pórovitosti a minimální vzdušné kapacity oproti technologiím bezorebným za použití mělkého kypření, příp. přímého setí. U charakteristik zachycujících množství vody v půdě bylo zjištěno vyšší zastoupení vody vtechnologiích bezorebných. Lepší zásobení kukuřice vodou se projeví více v suchých ročnících.
Czech name
Hodnocení vlivu různého zpracování půdy ke kukuřici na zrno na základní fyzikální vlastnosti půdy
Czech description
Příspěvek se zabývá porovnáním změn fyzikálních vlastností půdy při různém zpracování půdy ke kukuřici pěstované na zrno v poloprovozním pokusu založeném v kukuřičné výrobní oblasti. Byly porovnávány tři technologie zpracování půdy -- 1. orba na 0,22 m,2. mělké kypření 0,10 -- 0,12 m a 3. přímé setí do nezpracované půdy. Provedené analýzy zhodnotily vliv různého zpracování půdy a zakládání porostu při monokulturním pěstování zrnové kukuřice na fyzikální vlastnosti půdy. Orba vykazovala příznivější hodnoty u objemové hmotnosti redukované, celkové pórovitosti a minimální vzdušné kapacity oproti technologiím bezorebným za použití mělkého kypření, příp. přímého setí. U charakteristik zachycujících množství vody v půdě bylo zjištěno vyšší zastoupení vody vtechnologiích bezorebných. Lepší zásobení kukuřice vodou se projeví více v suchých ročnících.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GD - Fertilization, irrigation, soil treatment
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G57042" target="_blank" >1G57042: Care for land under conditions with increased requirements for living environment protection</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů
ISBN
80-86908-04-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
347-350
Publisher name
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Zemědělský výzkum, spol. s r.o.
Place of publication
Troubsko
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—