The composition and technological properties of cow milk from the beginning of milking
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00116247" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00116247 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Složení a technologické vlastnosti kravského mléka získaného na začátku dojení
Original language description
Cílem této práce bylo analyzovat a porovnat mléko od krav holštýnského plemene na 1. laktaci (n =10) a mléko od krav na 4. a vyšší laktaci (n =10.Zjistili jsme, že ze sledovaných ukazatelů byly na počátku dojení nižší hodnoty u obsahu tuku a obsahu sušiny oproti normálnímu mléku. U laktózy byl zjištěn vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi obsahem na 1. laktaci, kde byl obsah vyšší a 4. a vyšší laktací. Statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) byl zaznamenán mezi bílkovinami, kde hodnota obsahu bílkovin na 4. a vyšší laktaci byla vyšší než hodnota obsahu bílkovina na laktaci první. Dále jsme zjistili statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) mezi aktivní kyselostí mléka na první laktaci a 4. a vyšší laktaci. Vyšší pH vykazovalo mléko u krav na 4. a vyšší laktaci. Statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) jsme zaznamenali ještě u syřitelnosti, kdy se rychleji sráželo mléko od krav na 1. laktaci.
Czech name
Složení a technologické vlastnosti kravského mléka získaného na začátku dojení
Czech description
Cílem této práce bylo analyzovat a porovnat mléko od krav holštýnského plemene na 1. laktaci (n =10) a mléko od krav na 4. a vyšší laktaci (n =10.Zjistili jsme, že ze sledovaných ukazatelů byly na počátku dojení nižší hodnoty u obsahu tuku a obsahu sušiny oproti normálnímu mléku. U laktózy byl zjištěn vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi obsahem na 1. laktaci, kde byl obsah vyšší a 4. a vyšší laktací. Statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) byl zaznamenán mezi bílkovinami, kde hodnota obsahu bílkovin na 4. a vyšší laktaci byla vyšší než hodnota obsahu bílkovina na laktaci první. Dále jsme zjistili statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) mezi aktivní kyselostí mléka na první laktaci a 4. a vyšší laktaci. Vyšší pH vykazovalo mléko u krav na 4. a vyšší laktaci. Statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) jsme zaznamenali ještě u syřitelnosti, kdy se rychleji sráželo mléko od krav na 1. laktaci.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet'07 Agro
ISBN
978-80-7375-119-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
57-57
Publisher name
MZLU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—