Monitoring of glycemia of pigs at bleeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00118564" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00118564 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování glykémie prasat při vykrvování
Original language description
U souboru 518 prasat byl zjištěn průměrný obsah glukózy v krvi při vykrvení. Průměrná hodnota glykémie, 5,53 mmol.l-1, byly změřeny v rozmezí, které bývají udávány u zdravých a nestresovaných zvířat. Experiment byl proveden v pěti dílčích měřeních na porážce u prasat hybridní kombinace (BUxL)(BLxBO). Souběžně s některými měřeními obsahu glukózy v krvi proběhlo i měření pH1 a elektrické vodivosti EV1 svaloviny, podílu svaloviny a hmotnosti JUT. Z výsledků vyplývá, že existuje slabá, pozitivní závislost mezi obsahem glukózy v krvi jatečných prasat a pH1. Čím je nižší hodnota pH1, což je zřetelné u vzorků vykazujících jakostní odchylky masa (PSE, Hf), nebo se blíží k těmto hodnotám od hodnot průměrných, tím je nižší hodnota glukózy v krvi [mmol/l]. Při hodnocení obsahu glukózy v krvi při vykrvování byla prokázána pouze slabá pozitivní závislost (r = 0,24). Byly zjištěny rozdíly mezi skupinami dle data porážky, ale nebyly zjištěny rozdíly mezi skupinami tříděnými dle pH, podílu svaloviny a
Czech name
Sledování glykémie prasat při vykrvování
Czech description
U souboru 518 prasat byl zjištěn průměrný obsah glukózy v krvi při vykrvení. Průměrná hodnota glykémie, 5,53 mmol.l-1, byly změřeny v rozmezí, které bývají udávány u zdravých a nestresovaných zvířat. Experiment byl proveden v pěti dílčích měřeních na porážce u prasat hybridní kombinace (BUxL)(BLxBO). Souběžně s některými měřeními obsahu glukózy v krvi proběhlo i měření pH1 a elektrické vodivosti EV1 svaloviny, podílu svaloviny a hmotnosti JUT. Z výsledků vyplývá, že existuje slabá, pozitivní závislost mezi obsahem glukózy v krvi jatečných prasat a pH1. Čím je nižší hodnota pH1, což je zřetelné u vzorků vykazujících jakostní odchylky masa (PSE, Hf), nebo se blíží k těmto hodnotám od hodnot průměrných, tím je nižší hodnota glukózy v krvi [mmol/l]. Při hodnocení obsahu glukózy v krvi při vykrvování byla prokázána pouze slabá pozitivní závislost (r = 0,24). Byly zjištěny rozdíly mezi skupinami dle data porážky, ale nebyly zjištěny rozdíly mezi skupinami tříděnými dle pH, podílu svaloviny a
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů sdělení XXXIV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7375-157-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Ediční středisko
Place of publication
MZLU v Brně
Event location
MZLU v Brně
Event date
Mar 5, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—