Deformation and fracture properties of dark chocolate
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124913" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124913 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Deformation and fracture properties of dark chocolate
Original language description
Series of mechanical tests (uniaxial compression test, Brasil test, plate bending test) with cylidrical specimens made from dark chocolate have been performed. The stress-strain dependence has been ploted and modeled using data from compression test. Thestrain behaviour of the chocolate was found to be far from the linear elastic strain. The linear elasticity is limited for the very small strains. The Brasil test led to the development of the tensile stress in the specimen and its cracking. The dependence of the tensile stress on the strain rate has been confirmed. Also the linearity of the force vs. displacement data received during plate bending test has been limited to the very small value of the displacemnt. Impact behaviour of the chocolate has been also evaluated. Falling of the specimen from defined hight led to its fracture. This experiment has been simulated using LS DYNA 3D finite element code.
Czech name
Deformační a lomové chování tmavé čokolády
Czech description
Byla provedena řada mechanických zkoušek (tlaková zkouška, brazilský test, zkouška průhybem) na válečkových vzorcích (průměr 12 mm a výška 6 mm) tmavé čokolády. Výsledky tlakových zkoušek vedly k sestrojení grafu závislosti napětí--deformace. Uvedená závislost byla též úspěšně modelována pomocí Cowper -- Symondsova vztahu. Bylo zjištěno, že deformační chování čokolády není lineárně závislé na napětí. Oblast lineární elasticity je omezena pouze na velmi nízké hodnoty napětí. Brazilský test vedl k vznikutahového napětí ve vzorku a jeho následnému porušení. Byla potvrzena závislost napětí na rychlosti deformace. Také provedení testu průhybem vedlo k závěru, že lineární chování čokolády je omezeno na počátek zatěžování. I tento test byl modelován s uspokojivým výsledkem. Bylo studováno též chování čokolády při rázovém zatížení. Tabulky čokolády byly zatěžovány dopadem z definované výšky. Uvedený test byl numericky simulován pomocí konečněprvkové metody programem LS DYNA 3D.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
JL - Fatigue and fracture mechanics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LVI
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—