All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Deformation and fracture properties of dark chocolate

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124913" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124913 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Deformation and fracture properties of dark chocolate

  • Original language description

    Series of mechanical tests (uniaxial compression test, Brasil test, plate bending test) with cylidrical specimens made from dark chocolate have been performed. The stress-strain dependence has been ploted and modeled using data from compression test. Thestrain behaviour of the chocolate was found to be far from the linear elastic strain. The linear elasticity is limited for the very small strains. The Brasil test led to the development of the tensile stress in the specimen and its cracking. The dependence of the tensile stress on the strain rate has been confirmed. Also the linearity of the force vs. displacement data received during plate bending test has been limited to the very small value of the displacemnt. Impact behaviour of the chocolate has been also evaluated. Falling of the specimen from defined hight led to its fracture. This experiment has been simulated using LS DYNA 3D finite element code.

  • Czech name

    Deformační a lomové chování tmavé čokolády

  • Czech description

    Byla provedena řada mechanických zkoušek (tlaková zkouška, brazilský test, zkouška průhybem) na válečkových vzorcích (průměr 12 mm a výška 6 mm) tmavé čokolády. Výsledky tlakových zkoušek vedly k sestrojení grafu závislosti napětí--deformace. Uvedená závislost byla též úspěšně modelována pomocí Cowper -- Symondsova vztahu. Bylo zjištěno, že deformační chování čokolády není lineárně závislé na napětí. Oblast lineární elasticity je omezena pouze na velmi nízké hodnoty napětí. Brazilský test vedl k vznikutahového napětí ve vzorku a jeho následnému porušení. Byla potvrzena závislost napětí na rychlosti deformace. Také provedení testu průhybem vedlo k závěru, že lineární chování čokolády je omezeno na počátek zatěžování. I tento test byl modelován s uspokojivým výsledkem. Bylo studováno též chování čokolády při rázovém zatížení. Tabulky čokolády byly zatěžovány dopadem z definované výšky. Uvedený test byl numericky simulován pomocí konečněprvkové metody programem LS DYNA 3D.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    JL - Fatigue and fracture mechanics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    LVI

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database