Behaviour of the peach under underwater shock wave loading
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128438" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128438 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Behaviour of the peach under underwater shock wave loading
Original language description
The paper concerns with the experimental and numerical study of the peach (Red Haven) at underwater shock wave loading. The behaviour of the peach skin as well as peach stone can be described in terms of elasticity. Following experiments have been performed: tensile testing of the skin (exocarp) specimens at constant elongation at strain rate 0.01 s--1, compression test of the mesocarp specimens at different strain rates corresponding to quasi--static loading, compression test of the mesocarp specimensat the high rates of strain (about 1000 s--1), and compression test of the whole peach stone at strain rate corresponding to quasi--static loading. The model of the peach has been suggested. The model is used for the numerical simulation, which was performed on the software LS DYNA 3D finite element code. Pressure wave propagation in the water has been studied and following quantities evaluated: pressure on the peach surface, displacement, and surface velocity. Two different models (Maxw
Czech name
Chování broskví při výbuchovém zatěžování pod vodou
Czech description
Práce obsahuje úvodní informace o chování broskví, které byly umístěny ve vodní nádrži a zatěžovány podvodním výbuchem nálože trhaviny. Jde o postup, který se stává středem pozornosti ve výzkumu potenciálních technologií zpracování ovoce a jiných zemědělských a potravinářských produktů. Výhodou daného postupu je možnost získat ovocné šťávy ve výrazně větším objemu než v případě použití stávajících postupů. Cílem práce byla zejména numerická simulace daných experimentů. K tomuto účelu byl navržen model broskve, a to na základě experimentálního výzkumu mechanického chování hlavních složek broskve (slupka, dužina a pecka). Ukazuje se, že zatímco slupka a pecka se chovají jako pružná tělesa, dužnina vykazuje poměrně výraznou závislost na rychlosti deformace. Tato závislost byla popsána pomocí Kelvinova a Maxwellova modelu viskoelastického chování. Numerická simulace byla provedena pomocí programu LS DYNA 3D, založeného na metodě konečných prvků. Výsledky umožnily získat představu o průběhu
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LVI
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—