The influence of somatic cell count on chosen parameters of Czech Pied Cattle
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130502" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130502 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene
Original language description
Počet somatických buněk v kravském mléce slouží jako indikátor zdraví mléčné žlázy a kvality mléka a může souviset s buněčnou imunitní odezvou po zánětlivém procesu. Předmětem našeho experimentu bylo ověřit, zda vyšší počet somatických buněk má vliv na nádoj, obsahové složky a technologické ukazatele mléka. Zjistili jsme statisticky průkazně (P<0,05) nižší nádoj u skupiny 1 (G1; 13,6 kg) oproti skupině 2 (G2; 15,8 kg). Dále byla u G1 zjištěna nižší aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s) a obsah tuku (%)než ve G2. Naopak u obsahu bílkovin (%), obsahu laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), kvality sýřeniny (třída) a bod mrznutí (- 0C) byly hodnoty u G1 vyšší oproti G2. Tyto uvedené rozdíly však nebyly statisticky průkazné.
Czech name
Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene
Czech description
Počet somatických buněk v kravském mléce slouží jako indikátor zdraví mléčné žlázy a kvality mléka a může souviset s buněčnou imunitní odezvou po zánětlivém procesu. Předmětem našeho experimentu bylo ověřit, zda vyšší počet somatických buněk má vliv na nádoj, obsahové složky a technologické ukazatele mléka. Zjistili jsme statisticky průkazně (P<0,05) nižší nádoj u skupiny 1 (G1; 13,6 kg) oproti skupině 2 (G2; 15,8 kg). Dále byla u G1 zjištěna nižší aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s) a obsah tuku (%)než ve G2. Naopak u obsahu bílkovin (%), obsahu laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), kvality sýřeniny (třída) a bod mrznutí (- 0C) byly hodnoty u G1 vyšší oproti G2. Tyto uvedené rozdíly však nebyly statisticky průkazné.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek semináře Mléko a sýry, Praha 2008
ISBN
978-80-7080-695-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
187-192
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
VŠCHT Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—