In vitro digestibility of organic matter of total mixed rations with the supplementation of yeast culture using the method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00131092" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00131092 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
In vitro digestibility of organic matter of total mixed rations with the supplementation of yeast culture using the method
Original language description
We conducted this study to evaluate the new in vitro system, DAISYII to determine organic matter (OM) digestibility in ruminant feedstuffs with and without addition of the yeast culture (RUMEX) in the amount of 0 grams; 0.30 grams and 2.40 grams/2L of rumen fluid. Two types of total mix rations (TMR) were used in the experiment. Feedstufs samples were mixed in the ruminal fluid of cows. The material was incubated at 39 degrees of Celsius for 48 hours. Results from the DAISYII were compared with one another. Higher fibrous material content in 1 kilogram of dry matter (199.4 grams or 215.3 grams) and less energy ME (11.54 MJ or 11.79 MJ/kilogram of dry matter) in each TMR gave rise to worse organic matter digestibility. The highest digestibility of organic matter was noted at TMR 1 (82.64 % (0 g ) or 84.17 % (0.30 g) or 85.96 % (2.4 g) with the addition of the yeast culture). The lowest digestibility was noted at TMR with the higher crude fibre and ADF content (78.86 % (0 g) or 82.17 % (
Czech name
Stanovení in vitro stravitelnosti organické hmoty tmr s přídavkem kvasinkové kultury
Czech description
V modelovém pokusu byl zjišťován v in vitro podmínkách vliv přídavku kvasinkové kultury na stravitelnost organické hmoty (OH) směsných krmných dávek (TMR). Byly testovány dvě TMR s odlišným chemickým složením s rozdílným přídavkem kvasinkové kultury přidávané k bachorové tekutině. Stravitelnost OH byla prováděna na přístroji DAISYII Incubator s využitím analyzované bachorové tekutiny, ke které bylo přidáváno diferencované (0; 0,3; 2,4 g/2 litry) množství kvasinkové kultury. Vzorky krmiva byly mixovány sbachorovou tekutinou, materiál byl inkubován v přístroji při teplotě 39 °C po dobu 48 hodin. Výsledky byly matematicky vyhodnoceny. Vyšší koncentrace vlákniny, resp. frakce ADF měly negativní vliv na ukazatele in vitro stravitelnosti organické hmoty. Vyšší stravitelnost OH byla zjištěna u TMR 1 (82.64 % (0 g ), nebo 84.17 % (0.30 g) nebo 85.96 % (2.4 g) s přídavkem kvasinkové kultury.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Dni výživy a veterinárnej dietetiky VIII
ISBN
978-80-8077-079-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita veterinárského lekárstva v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 9, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—