Constitutive equation of butter at static loading
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00132636" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00132636 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Constitutive equation of butter at static loading
Original language description
The basic data on the strain behaviour of a butter under low strain rates have been obtained. The observed static response can be described by the hyperelasticity model based on an elastic strain energy potential with three parameters. It is found that anewly proposed polynomial series for this potential energy function adequately describes the hyperelastic nature of the butter. The proposed model enables to evaluate of the butter response to different types of loading. The next step in the developmentof the presented model should incorporate the effect of the strain rate. This research will be subject of the forthcomming papers.
Czech name
Konstitutivní rovnice másla při statickém zatěžování
Czech description
Cílem této práce bylo stanovení konstitutivní rovnice másla vzhledem k tomu, že většina publikací se zabývá chováním másla při teplotách nad 25 °C a při chladících teplotách mezi 5 a 10 °C, dat pro oblast teplot ležících mezi těmito hodnotami je minimum.V této práci stanovený model je použitelný pro máslo při teplotách 17 - 20 °C. Použity byly vzorky komerčně dostupného másla s obsahem tuku 83 %. V průběhu měření byla stanovena a zaznamenávána síla F a deformace DL. Hodnoty síla - deformace byly vyjádřeny jako napětí a deformace. Ukazuje se, že deformační chování másla, tzn. závislost napětí - deformace, je velmi podobné průběhu deformace polymerních pěn, jejichž chování je popsáno ověřenými modely. Na základě této podobnosti byla provedena analýza deformačního chování másla v rámci modelu tzv. hyperelastického materiálu. Ukazuje se, že tento model velmi dobře popisuje získané experimentální údaje. Daný model pak umožňuje popis chování másla při pomalém, tzv. statickém zatěžování. Dal
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—