Evaluation of fermentation quality of brewers' grains ensiled in combination with malt sprouts and chemical conservation additive
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00156423" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00156423 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení kvality fermentace pivovarského mláta silážovaného v kombinaci s přídavkem sladového květu a chemického silážního aditiva
Original language description
Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku sorbentu vlhkosti -- sladového květu a chemického konzervačního aditiva na kvalitu fermentačního procesu siláže pivovarského mláta. Bylo prokázáno (P<0,01), že přídavek sladového květu podporuje tvorbu kyseliny mléčné a inhibuje produkci kyseliny octové. Tato skutečnost byla i potvrzena poměrem obsahu kyseliny mléčné k těkavým mastným kyselinám. U siláží s přídavkem sladového květu nebyla stanovena ani kyselina propionová, ani kyselina máselná, ale byl prokázán vyšší výskyt amoniaku. Na množství fermentačních kyselin neměl vliv přídavek sorbentu vlhkosti, nýbrž dávka silážního aditiva. Přídavek silážního aditiva také snižoval tvorbu kyseliny propionové a máselné. Přídavek chemického silážního aditiva měl pozitivní vliv na hodnotu pH a kyselost vodního výluhu. Z uvedených výsledků je patrné, že silážování mláta s přídavkem sladového květu zamezuje odtoku silážních šťáv a působí příznivě na fermentační proces. Vyšší dávka aditiva (6 l/t) se v podmí
Czech name
Stanovení kvality fermentace pivovarského mláta silážovaného v kombinaci s přídavkem sladového květu a chemického silážního aditiva
Czech description
Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku sorbentu vlhkosti -- sladového květu a chemického konzervačního aditiva na kvalitu fermentačního procesu siláže pivovarského mláta. Bylo prokázáno (P<0,01), že přídavek sladového květu podporuje tvorbu kyseliny mléčné a inhibuje produkci kyseliny octové. Tato skutečnost byla i potvrzena poměrem obsahu kyseliny mléčné k těkavým mastným kyselinám. U siláží s přídavkem sladového květu nebyla stanovena ani kyselina propionová, ani kyselina máselná, ale byl prokázán vyšší výskyt amoniaku. Na množství fermentačních kyselin neměl vliv přídavek sorbentu vlhkosti, nýbrž dávka silážního aditiva. Přídavek silážního aditiva také snižoval tvorbu kyseliny propionové a máselné. Přídavek chemického silážního aditiva měl pozitivní vliv na hodnotu pH a kyselost vodního výluhu. Z uvedených výsledků je patrné, že silážování mláta s přídavkem sladového květu zamezuje odtoku silážních šťáv a působí příznivě na fermentační proces. Vyšší dávka aditiva (6 l/t) se v podmí
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4027" target="_blank" >QF4027: Value and usefull of industrial brewery by-products as protein for animal nutrition with protected of environment.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
5
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—