Impact of gene expression of chosen genes involved in the biosynthetic pathway of vitamin E on the total vitamin E content and composition in grain of spring barley
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00152631" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00152631 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv exprese vybraných genů zapojených v biosyntetické dráze vitamínu E na celkový obsah a složení vitamínu E v zrnu ječmene jarního
Original language description
Vitamín E plní velmi důležitou úlohu v lidské výživě. Mezi významné zdroje vitamínu E se řadí například oleje, ořechy a také obiloviny. Nejvyšší obsah vitamínu E mezi obilovinami byl detekován v ječmeni [1]. V biosyntetické dráze vitamínu E se na klíčových místech nacházejí tyto enzymy - 4-hydroxyphenylpyruvát dioxygenáza (HPPD) a homogentisátgeranylgeranyl transferáza (HGGT). HPPD může být považována za enzym, který by mohl, vzhledem ke své pozici v biosyntetické dráze, ovlivňovat aktivitu celé biosyntetické dráhy. HGGT je jediným enzymem, kterým se liší biosyntetická dráha tokoferolů a tokotrienolů a mohl by proto mít vliv na zastoupení jednotlivých izomerů vitamínu E. Sedm odrůd ječmene jarního bylo pěstováno za kontrolovaných podmínek a byla měřenaaktivita genů pro HPPD a HGGT v klasech odebraných čtyři, osm a dvanáct dní po opylení. Bylo zjištěno, že aktivita genu pro HPPD koresponduje s výsledným obsahem vitamínu E v zrnu (r = 0,75*). Byl zjištěn vztah mezi aktivitou genu pro HP
Czech name
Vliv exprese vybraných genů zapojených v biosyntetické dráze vitamínu E na celkový obsah a složení vitamínu E v zrnu ječmene jarního
Czech description
Vitamín E plní velmi důležitou úlohu v lidské výživě. Mezi významné zdroje vitamínu E se řadí například oleje, ořechy a také obiloviny. Nejvyšší obsah vitamínu E mezi obilovinami byl detekován v ječmeni [1]. V biosyntetické dráze vitamínu E se na klíčových místech nacházejí tyto enzymy - 4-hydroxyphenylpyruvát dioxygenáza (HPPD) a homogentisátgeranylgeranyl transferáza (HGGT). HPPD může být považována za enzym, který by mohl, vzhledem ke své pozici v biosyntetické dráze, ovlivňovat aktivitu celé biosyntetické dráhy. HGGT je jediným enzymem, kterým se liší biosyntetická dráha tokoferolů a tokotrienolů a mohl by proto mít vliv na zastoupení jednotlivých izomerů vitamínu E. Sedm odrůd ječmene jarního bylo pěstováno za kontrolovaných podmínek a byla měřenaaktivita genů pro HPPD a HGGT v klasech odebraných čtyři, osm a dvanáct dní po opylení. Bylo zjištěno, že aktivita genu pro HPPD koresponduje s výsledným obsahem vitamínu E v zrnu (r = 0,75*). Byl zjištěn vztah mezi aktivitou genu pro HP
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl : časopis pro výrobu nápojů a biochemické technologie = Fermentation industry - Gärungsindusrie
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—