MIGRATION OF PHTHALATES FROM PLASTIC TANK TO VEGETABLE OIL AS A PART OF FEEDING MIXTURES USED FOR CHICKEN BROILERS FATTENING
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00155960" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00155960 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Migrace ftalátů z plastové nádže do rostlinných olejů jako součástí krmných směsí používáných k výkrmu kuřecích brojlerů
Original language description
V modelovém pokusu s drůbeží byl sledován vliv rozdílných hladin ftalátů v krmivu na jejich distribuci a kumulaci v orgánech a tkáních kuřat. Pro sledování distribuce a kumulace PAE v živočišných tkáních byly použity vzorky svaloviny, mesenteriálního tuku, kůže a jater z brojlerových kuřat ROSS 308. Kuřata byla rozdělena do 4 skupin (v každé skupině n = 50 kuřat). Všechna kuřata byla krmena komerčně vyrobenými kompletními krmnými směsmi (KKS) pro brojlerová kuřata (BR1; BR2 a BR3), podle stáří kuřat. Dopokusných KKS byl přidáván rostlinný (RV) olej s nízkým (skupina kuřat N), nebo vysokým obsahem ftalátů (skupina kuřat V), nebo živočišný tuk s vysokým obsahem ftalátů (skupina kuřat Ž). Do žádné KKS kontrolní skupiny K, ani do žádné KKS BR 1 nebyl přidán žádný rostlinný olej, ani živočišný tuk. Výkrm probíhal do 42 dne. DBP i DEHP byly nalezeny ve všech tkáních kuřat u všech skupin. Obsah DBP ve svalovině se pohyboval v rozmezí od 0,03 do 0,55 mg.kg-1, v tuku od 0,20 do 2,56 mg.kg-1, v
Czech name
Migrace ftalátů z plastové nádže do rostlinných olejů jako součástí krmných směsí používáných k výkrmu kuřecích brojlerů
Czech description
V modelovém pokusu s drůbeží byl sledován vliv rozdílných hladin ftalátů v krmivu na jejich distribuci a kumulaci v orgánech a tkáních kuřat. Pro sledování distribuce a kumulace PAE v živočišných tkáních byly použity vzorky svaloviny, mesenteriálního tuku, kůže a jater z brojlerových kuřat ROSS 308. Kuřata byla rozdělena do 4 skupin (v každé skupině n = 50 kuřat). Všechna kuřata byla krmena komerčně vyrobenými kompletními krmnými směsmi (KKS) pro brojlerová kuřata (BR1; BR2 a BR3), podle stáří kuřat. Dopokusných KKS byl přidáván rostlinný (RV) olej s nízkým (skupina kuřat N), nebo vysokým obsahem ftalátů (skupina kuřat V), nebo živočišný tuk s vysokým obsahem ftalátů (skupina kuřat Ž). Do žádné KKS kontrolní skupiny K, ani do žádné KKS BR 1 nebyl přidán žádný rostlinný olej, ani živočišný tuk. Výkrm probíhal do 42 dne. DBP i DEHP byly nalezeny ve všech tkáních kuřat u všech skupin. Obsah DBP ve svalovině se pohyboval v rozmezí od 0,03 do 0,55 mg.kg-1, v tuku od 0,20 do 2,56 mg.kg-1, v
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevention of penetration of toxic phthalic acid esters into feeds, products and foods.</a><br>
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinárstvo - Food Science (tištěná verze)
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Volume of the periodical
4
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—