Using of FT - NIR spectroscopy at resolution of Olomoucké Tvarůžky made in different season of the year
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169617" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169617 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití FT - NIR spektroskopie při rozlišení Olomouckých Tvarůžků vyrobených v různém ročním období
Original language description
Blízká infračervená spektroskopie je rychlá nedestruktivní metoda, která využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 125 00 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu. Olomoucké tvarůžky jsou tradičníkyselé sýry vyráběné z průmyslového tvarohu. Cílem této práce bylo zjistit, zda FT NIR technika dokáže rozeznat tvarůžky vyrobené v různém ročním období (na jaře, v létě). Spektra byla měřena v režimu reflektantce s využitím kompresní kyvety (poloměr 1cm) mezi vlnovou délkou 4 000 10 000 cm-1, s průměrem 80 scanů a spektrálním rozlišení 4 cm-1. Naměřená data byla zpracována pomocí programu TQ Analyst. Z výsledků vyplývá, že FT-NIR dokázal rozlišit tvarůžky vyrobené na jaře a v létě. Můžeme tedy říci,že jarní a letní tvarůžky se od sebe liší, což může být zapříčiněno různým složením mléka v jarním a letním období.
Czech name
Využití FT - NIR spektroskopie při rozlišení Olomouckých Tvarůžků vyrobených v různém ročním období
Czech description
Blízká infračervená spektroskopie je rychlá nedestruktivní metoda, která využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 125 00 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu. Olomoucké tvarůžky jsou tradičníkyselé sýry vyráběné z průmyslového tvarohu. Cílem této práce bylo zjistit, zda FT NIR technika dokáže rozeznat tvarůžky vyrobené v různém ročním období (na jaře, v létě). Spektra byla měřena v režimu reflektantce s využitím kompresní kyvety (poloměr 1cm) mezi vlnovou délkou 4 000 10 000 cm-1, s průměrem 80 scanů a spektrálním rozlišení 4 cm-1. Naměřená data byla zpracována pomocí programu TQ Analyst. Z výsledků vyplývá, že FT-NIR dokázal rozlišit tvarůžky vyrobené na jaře a v létě. Můžeme tedy říci,že jarní a letní tvarůžky se od sebe liší, což může být zapříčiněno různým složením mléka v jarním a letním období.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
175-177
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Poire s.r.o., Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 3, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—