All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Using of FT - NIR spectroscopy at resolution of Olomoucké Tvarůžky made in different season of the year

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169617" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169617 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití FT - NIR spektroskopie při rozlišení Olomouckých Tvarůžků vyrobených v různém ročním období

  • Original language description

    Blízká infračervená spektroskopie je rychlá nedestruktivní metoda, která využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 125 00 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu. Olomoucké tvarůžky jsou tradičníkyselé sýry vyráběné z průmyslového tvarohu. Cílem této práce bylo zjistit, zda FT NIR technika dokáže rozeznat tvarůžky vyrobené v různém ročním období (na jaře, v létě). Spektra byla měřena v režimu reflektantce s využitím kompresní kyvety (poloměr 1cm) mezi vlnovou délkou 4 000 10 000 cm-1, s průměrem 80 scanů a spektrálním rozlišení 4 cm-1. Naměřená data byla zpracována pomocí programu TQ Analyst. Z výsledků vyplývá, že FT-NIR dokázal rozlišit tvarůžky vyrobené na jaře a v létě. Můžeme tedy říci,že jarní a letní tvarůžky se od sebe liší, což může být zapříčiněno různým složením mléka v jarním a letním období.

  • Czech name

    Využití FT - NIR spektroskopie při rozlišení Olomouckých Tvarůžků vyrobených v různém ročním období

  • Czech description

    Blízká infračervená spektroskopie je rychlá nedestruktivní metoda, která využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 125 00 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu. Olomoucké tvarůžky jsou tradičníkyselé sýry vyráběné z průmyslového tvarohu. Cílem této práce bylo zjistit, zda FT NIR technika dokáže rozeznat tvarůžky vyrobené v různém ročním období (na jaře, v létě). Spektra byla měřena v režimu reflektantce s využitím kompresní kyvety (poloměr 1cm) mezi vlnovou délkou 4 000 10 000 cm-1, s průměrem 80 scanů a spektrálním rozlišení 4 cm-1. Naměřená data byla zpracována pomocí programu TQ Analyst. Z výsledků vyplývá, že FT-NIR dokázal rozlišit tvarůžky vyrobené na jaře a v létě. Můžeme tedy říci,že jarní a letní tvarůžky se od sebe liší, což může být zapříčiněno různým složením mléka v jarním a letním období.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    175-177

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Poire s.r.o., Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Mar 3, 2011

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article