What Influences seed vigour of barley?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180558" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180558 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Co ovlivňuje vitalitu obilek ječmene?
Original language description
Vysoká vitalita ječmene je předpokladem rychlého a vyrovnaného vzcházení a dobré sladovnické jakosti. Cílem této práce bylo vyhodnotit vliv genotypu a prostředí na vitalitu obilek sladového ječmene. Vitalita byla hodnocena jako procento klíčivosti za stresových podmínek při nízké teplotě (10 °C) a za sucha (-0,2 MPa, tj. za bodu trvalého vadnutí) u 133 dihaploidních linií (DHL) ječmene a jejich rodičů v šesti prostředích. Na proměnlivosti kvantitativně založené vlastnosti, kterou vitalita je, se podílelo prostředí (ročník a lokalita) 51 %, linie 8 % a interakce 37 % z celkové proměnlivosti. Zrno DHL sklizené v Želešicích dosahovalo průměrné vitality 94 %, z Hrubčic bylo zrno vitálnější s průměrnou hodnotou 95 %. Odrůda Derkado jako lepší rodič prokázalvyšší vitalitu z horší lokality (Želešice). Uvedené výsledky jsou předpokladem pro využití vitality jako selekčního kritéria ve šlechtění; genetická proměnlivost byla pro tento znak vyšší, než je obvyklé pro výnos zrna (3-4%).
Czech name
Co ovlivňuje vitalitu obilek ječmene?
Czech description
Vysoká vitalita ječmene je předpokladem rychlého a vyrovnaného vzcházení a dobré sladovnické jakosti. Cílem této práce bylo vyhodnotit vliv genotypu a prostředí na vitalitu obilek sladového ječmene. Vitalita byla hodnocena jako procento klíčivosti za stresových podmínek při nízké teplotě (10 °C) a za sucha (-0,2 MPa, tj. za bodu trvalého vadnutí) u 133 dihaploidních linií (DHL) ječmene a jejich rodičů v šesti prostředích. Na proměnlivosti kvantitativně založené vlastnosti, kterou vitalita je, se podílelo prostředí (ročník a lokalita) 51 %, linie 8 % a interakce 37 % z celkové proměnlivosti. Zrno DHL sklizené v Želešicích dosahovalo průměrné vitality 94 %, z Hrubčic bylo zrno vitálnější s průměrnou hodnotou 95 %. Odrůda Derkado jako lepší rodič prokázalvyšší vitalitu z horší lokality (Želešice). Uvedené výsledky jsou předpokladem pro využití vitality jako selekčního kritéria ve šlechtění; genetická proměnlivost byla pro tento znak vyšší, než je obvyklé pro výnos zrna (3-4%).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIX
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
197-200
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—