All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

What Influences seed vigour of barley?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180558" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180558 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Co ovlivňuje vitalitu obilek ječmene?

  • Original language description

    Vysoká vitalita ječmene je předpokladem rychlého a vyrovnaného vzcházení a dobré sladovnické jakosti. Cílem této práce bylo vyhodnotit vliv genotypu a prostředí na vitalitu obilek sladového ječmene. Vitalita byla hodnocena jako procento klíčivosti za stresových podmínek při nízké teplotě (10 °C) a za sucha (-0,2 MPa, tj. za bodu trvalého vadnutí) u 133 dihaploidních linií (DHL) ječmene a jejich rodičů v šesti prostředích. Na proměnlivosti kvantitativně založené vlastnosti, kterou vitalita je, se podílelo prostředí (ročník a lokalita) 51 %, linie 8 % a interakce 37 % z celkové proměnlivosti. Zrno DHL sklizené v Želešicích dosahovalo průměrné vitality 94 %, z Hrubčic bylo zrno vitálnější s průměrnou hodnotou 95 %. Odrůda Derkado jako lepší rodič prokázalvyšší vitalitu z horší lokality (Želešice). Uvedené výsledky jsou předpokladem pro využití vitality jako selekčního kritéria ve šlechtění; genetická proměnlivost byla pro tento znak vyšší, než je obvyklé pro výnos zrna (3-4%).

  • Czech name

    Co ovlivňuje vitalitu obilek ječmene?

  • Czech description

    Vysoká vitalita ječmene je předpokladem rychlého a vyrovnaného vzcházení a dobré sladovnické jakosti. Cílem této práce bylo vyhodnotit vliv genotypu a prostředí na vitalitu obilek sladového ječmene. Vitalita byla hodnocena jako procento klíčivosti za stresových podmínek při nízké teplotě (10 °C) a za sucha (-0,2 MPa, tj. za bodu trvalého vadnutí) u 133 dihaploidních linií (DHL) ječmene a jejich rodičů v šesti prostředích. Na proměnlivosti kvantitativně založené vlastnosti, kterou vitalita je, se podílelo prostředí (ročník a lokalita) 51 %, linie 8 % a interakce 37 % z celkové proměnlivosti. Zrno DHL sklizené v Želešicích dosahovalo průměrné vitality 94 %, z Hrubčic bylo zrno vitálnější s průměrnou hodnotou 95 %. Odrůda Derkado jako lepší rodič prokázalvyšší vitalitu z horší lokality (Želešice). Uvedené výsledky jsou předpokladem pro využití vitality jako selekčního kritéria ve šlechtění; genetická proměnlivost byla pro tento znak vyšší, než je obvyklé pro výnos zrna (3-4%).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    LIX

  • Issue of the periodical within the volume

    10

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    197-200

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database