Effect of feeding mycotoxin-contaminated triticale for health, growth and production properties of laboratory rats
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00234651" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00234651 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2011/mendelnet_2011_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2011/mendelnet_2011_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zkrmování mykotoxiny kontaminovaného triticale na zdravotní, růstové a užitkové vlastnosti laboratorních potkanů
Original language description
Ověření vlivu nízkých hladin přirozeně vzniklých mykotoxinů je předpokladem pro sestavení kvalitní a plnohodnotné krmné dávky, kterou jsme schopni zabezpečit dobrý zdravotní stav chovaných zvířat a následně tak produkci bezpečných potravin. Dalším důvodem, a ne zcela zanedbatelným, je možné snížení nákladů v zemědělských podnicích v případě, že se nízké hladiny mykotoxinů projeví negativně. Ověření není možné provést na hospodářských zvířatech přímo, protože finální produkt (maso, vejce, mléko) by muselbýt likvidován speciálními postupy. Dnes je to 50 let od doby, kdy se poprvé vyskytla otrava aflatoxinem B1 u krůťat ve Velké Británii, při které zemřelo 100.000 jedinců při konzumaci podzemnice olejné z Brazílie, která byla kontaminována plísní Aspergillus (známa jako nemoc Turkey X). Od té doby bylo objeveno mnoho dalších významných mykotoxinů v potravinách, krmivech a mykotoxiny začaly představovat významný rizikový faktor kontaminující lidské potraviny. Evropská unie zavedla rozsáhl
Czech name
Vliv zkrmování mykotoxiny kontaminovaného triticale na zdravotní, růstové a užitkové vlastnosti laboratorních potkanů
Czech description
Ověření vlivu nízkých hladin přirozeně vzniklých mykotoxinů je předpokladem pro sestavení kvalitní a plnohodnotné krmné dávky, kterou jsme schopni zabezpečit dobrý zdravotní stav chovaných zvířat a následně tak produkci bezpečných potravin. Dalším důvodem, a ne zcela zanedbatelným, je možné snížení nákladů v zemědělských podnicích v případě, že se nízké hladiny mykotoxinů projeví negativně. Ověření není možné provést na hospodářských zvířatech přímo, protože finální produkt (maso, vejce, mléko) by muselbýt likvidován speciálními postupy. Dnes je to 50 let od doby, kdy se poprvé vyskytla otrava aflatoxinem B1 u krůťat ve Velké Británii, při které zemřelo 100.000 jedinců při konzumaci podzemnice olejné z Brazílie, která byla kontaminována plísní Aspergillus (známa jako nemoc Turkey X). Od té doby bylo objeveno mnoho dalších významných mykotoxinů v potravinách, krmivech a mykotoxiny začaly představovat významný rizikový faktor kontaminující lidské potraviny. Evropská unie zavedla rozsáhl
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
264-272
Publisher name
Mendel University in Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
341783400030