The effect of summer temperatures in cow-shed on composition and technological properties of bulk tank milk samples of Holstein and Czech Fleckvieh cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00190344" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00190344 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu
Original language description
Cílem předložené studie bylo zhodnotit vliv teploty ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Jednou týdně byl odebrán bazénový vzorek mlékana na dvou mléčných farmách, na kterých je chován holštýnský (farma A) a český strakatý skot (farma B). Pokus byl prováděn v letním období od 3. června do 2. září 2011. Další den po odběru vzorků byly analyzovány následující parametry mléka v laboratoři: obsah bílkovin (%), obsah tuku (%), titrační kyselost (SH), syřitelnost (s) a kvalita sýřeniny (1-5 bodů). Průměrné denní teploty odběrových dnů byly spočítány z 15 minutových intervalů záznamů získaných pomocí data loggerů Hobo (Onset) umístěných v kohoutkové výšce krav. Průměrné denní teploty na obou farmách byly v rozmezí 14,92 - 28,51 ° C ve sledovaném období. Průměrný obsah bílkovin resp. obsah tuku byl 3,22%, resp. 3,85% (farma A) a 3,42% resp. 3,9% (farma B). Pokud jde o technologické vlastnosti, průměrná syřitelnost byla 207 sekund na farmě A a 196 na farmě B.
Czech name
Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu
Czech description
Cílem předložené studie bylo zhodnotit vliv teploty ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Jednou týdně byl odebrán bazénový vzorek mlékana na dvou mléčných farmách, na kterých je chován holštýnský (farma A) a český strakatý skot (farma B). Pokus byl prováděn v letním období od 3. června do 2. září 2011. Další den po odběru vzorků byly analyzovány následující parametry mléka v laboratoři: obsah bílkovin (%), obsah tuku (%), titrační kyselost (SH), syřitelnost (s) a kvalita sýřeniny (1-5 bodů). Průměrné denní teploty odběrových dnů byly spočítány z 15 minutových intervalů záznamů získaných pomocí data loggerů Hobo (Onset) umístěných v kohoutkové výšce krav. Průměrné denní teploty na obou farmách byly v rozmezí 14,92 - 28,51 ° C ve sledovaném období. Průměrný obsah bílkovin resp. obsah tuku byl 3,22%, resp. 3,85% (farma A) a 3,42% resp. 3,9% (farma B). Pokud jde o technologické vlastnosti, průměrná syřitelnost byla 207 sekund na farmě A a 196 na farmě B.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
20-24
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Technická 5, 166 28 Praha 6
Event location
VŠCHT Praha
Event date
Jan 1, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—