Effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk from Czech Fleckvieh cows during the year
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00211842" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00211842 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku
Original language description
Cílem experimentu bylo vyhodnotit vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu 1 roku. Sledování probíhalo od 28. 9. 2011 do 24. 10. 2012 na farmě GENAgro Říčany, a.s. (GPS 49°12'32.319"N, 16°23'42.666"E). Bylo sledováno 18 dojnic, dcer po býku RAD 198. Dojnice byly na různém stupni laktace. Individuální vzorky mléka byly odebrány z večerních nádojů. Dojnice byly rozděleny do tří skupin podle genotypu kappa-kaseinu (AA, AB aBB). V odebraných vzorcích mléka byly sledovány parametry: obsah tuku (%), obsah bílkovin (%), obsah laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), syřitelnost (sec) a kvalita sýřeniny (třída). Analýzou mléka v závislosti na genotypu kappa kaseinu bylo zjištěno, že mléko dojnic s genotypem kappa-kaseinu AA obsahoval nejvíce tuku (4,58 %), laktózy (4,97 %), bílkovin (3,36 %) a tukuprosté sušiny (9,09 %). Vzorky mléka od dojnic s genotypem kappa-kaseinu AB obsahovaly naopak nejnižší obsah tuku
Czech name
Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku
Czech description
Cílem experimentu bylo vyhodnotit vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu 1 roku. Sledování probíhalo od 28. 9. 2011 do 24. 10. 2012 na farmě GENAgro Říčany, a.s. (GPS 49°12'32.319"N, 16°23'42.666"E). Bylo sledováno 18 dojnic, dcer po býku RAD 198. Dojnice byly na různém stupni laktace. Individuální vzorky mléka byly odebrány z večerních nádojů. Dojnice byly rozděleny do tří skupin podle genotypu kappa-kaseinu (AA, AB aBB). V odebraných vzorcích mléka byly sledovány parametry: obsah tuku (%), obsah bílkovin (%), obsah laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), syřitelnost (sec) a kvalita sýřeniny (třída). Analýzou mléka v závislosti na genotypu kappa kaseinu bylo zjištěno, že mléko dojnic s genotypem kappa-kaseinu AA obsahoval nejvíce tuku (4,58 %), laktózy (4,97 %), bílkovin (3,36 %) a tukuprosté sušiny (9,09 %). Vzorky mléka od dojnic s genotypem kappa-kaseinu AB obsahovaly naopak nejnižší obsah tuku
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
109-112
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Technická 5, 166 28 Praha 6
Event location
Praha
Event date
Jan 22, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—