Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00226107" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00226107 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62690094:18470/14:50002708
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_12_1140-1144.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_12_1140-1144.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech
Original language description
Stanovení biogenních aminů a polyaminů metodou vysokotlaké kapalinové chromatografie po extrakci 0,1 M HCl a předkolonové derivatizaci dansylchloridem bylo standardizováno pro použití v matrici zrajících sýrů, které jsou z hlediska sledovaných analytů jednou z nejrizikovějších potravin. Zjištěné hodnoty limitu detekce(0,0008 mg kg--1, spermidin -- 0,0033 mg kg--1,2-fenylethylamin) i návratnosti (84 %, spermin -- 96 %,histamin) prokázaly vhodnost navržené metody pro stanovení uvedených toxikologicky zajímavých látek v daném typu potravin. Z aplikace metody pro analýzu širokého spektra sýrů eidamského typu s různým obsahem tuku, od různých výrobců, resp. při použití různých startovacích mikrobiálních kultur vyplynuly následující závěry: 1) Celkový obsahsumy všech aminů v tomto typu výrobku se může pohybovat v širokém rozmezí od desítek po stovky mg kg--1 a může nabývat hodnot, které již nejsou bezpečné pro rizikové skupiny konzumentů. 2) Vnější část sýra je v uvedeném kontextu podstatně
Czech name
Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech
Czech description
Stanovení biogenních aminů a polyaminů metodou vysokotlaké kapalinové chromatografie po extrakci 0,1 M HCl a předkolonové derivatizaci dansylchloridem bylo standardizováno pro použití v matrici zrajících sýrů, které jsou z hlediska sledovaných analytů jednou z nejrizikovějších potravin. Zjištěné hodnoty limitu detekce(0,0008 mg kg--1, spermidin -- 0,0033 mg kg--1,2-fenylethylamin) i návratnosti (84 %, spermin -- 96 %,histamin) prokázaly vhodnost navržené metody pro stanovení uvedených toxikologicky zajímavých látek v daném typu potravin. Z aplikace metody pro analýzu širokého spektra sýrů eidamského typu s různým obsahem tuku, od různých výrobců, resp. při použití různých startovacích mikrobiálních kultur vyplynuly následující závěry: 1) Celkový obsahsumy všech aminů v tomto typu výrobku se může pohybovat v širokém rozmezí od desítek po stovky mg kg--1 a může nabývat hodnot, které již nejsou bezpečné pro rizikové skupiny konzumentů. 2) Vnější část sýra je v uvedeném kontextu podstatně
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
108
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
1140-1144
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—