Important groups of microorganisms in cow's, goat's and sheep's milk from the various farm's breeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228865" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228865 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://tresen.vscht.cz/tmt/CPS2014/wp-content/uploads/2014/11/CPS2014fin.pdf" target="_blank" >http://tresen.vscht.cz/tmt/CPS2014/wp-content/uploads/2014/11/CPS2014fin.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů
Original language description
Kvalita syrového mléka má rozhodující význam pro jeho další zpracování a pro kvalitu mléčných výrobků. Jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících kvalitu syrového mléka je jeho mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo zjistit míru mikrobiálníkontaminace syrového mléka v jednotlivých ročních obdobích. Pro potřeby experimentu bylo analyzováno syrové kravské (5 farem), kozí (3 farmy) a ovčí (3 farmy) mléko pocházející z farem s různým stylem hospodaření a s různým počtem dojených zvířat. Vzorkybyly odebírány vždy jednou za dané roční období. V mléce byly standardními postupy stanoveny následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), psychrotrofní mikroorganismy, bakterie č. Enterobacteriaceae, bakterie mléčného kysání (laktobacily), enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy (TMRae, TMRan) a mikromycety (kvasinky a plísně). V syrovém kravském mléce byla zjištěna tato rozpětí počtů mikroorganismů: CPM 103 -- 106 KTJ/ml, psychrotrofní
Czech name
Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů
Czech description
Kvalita syrového mléka má rozhodující význam pro jeho další zpracování a pro kvalitu mléčných výrobků. Jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících kvalitu syrového mléka je jeho mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo zjistit míru mikrobiálníkontaminace syrového mléka v jednotlivých ročních obdobích. Pro potřeby experimentu bylo analyzováno syrové kravské (5 farem), kozí (3 farmy) a ovčí (3 farmy) mléko pocházející z farem s různým stylem hospodaření a s různým počtem dojených zvířat. Vzorkybyly odebírány vždy jednou za dané roční období. V mléce byly standardními postupy stanoveny následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), psychrotrofní mikroorganismy, bakterie č. Enterobacteriaceae, bakterie mléčného kysání (laktobacily), enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy (TMRae, TMRan) a mikromycety (kvasinky a plísně). V syrovém kravském mléce byla zjištěna tato rozpětí počtů mikroorganismů: CPM 103 -- 106 KTJ/ml, psychrotrofní
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
133-138
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Technická 5, 166 28 Praha 6
Event location
Praha
Event date
Jan 22, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—