All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of acrylamide in some foodstuffs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228962" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228962 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách

  • Original language description

    Akrylamid je toxická látka vyskytující se v potravinách. Vytváří se v průběhu tepelného zpracování potravin. Faktory ovlivňující vznik akrylamidu jsou teplota, doba reakce, druh a dostupnost reaktantů, především aminokyseliny asparaginu a redukujících cukrů. Obsah akrylamidu byl sledován v celkem 23 vzorcích vybraných potravin (bramborové lupínky, káva, sušenky, chléb, krekry). V instantní kávě a slunečnicovém chlebu nebyl akrylamid detekován. V celozrnném chlebu, sušenkách, krekrech, pernících a pražené kávě bylo detekováno množství akrylamidu v rozmezí 78 -- 470 mikrog/kg. Nejvyšší hodnoty akrylamidu byly stanoveny v bramborových lupíncích (284 -- 1254 mikrog/kg). Obsah akrylamidu ve vzorcích potravin byl stanoven GC/MSD metodou.

  • Czech name

    Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách

  • Czech description

    Akrylamid je toxická látka vyskytující se v potravinách. Vytváří se v průběhu tepelného zpracování potravin. Faktory ovlivňující vznik akrylamidu jsou teplota, doba reakce, druh a dostupnost reaktantů, především aminokyseliny asparaginu a redukujících cukrů. Obsah akrylamidu byl sledován v celkem 23 vzorcích vybraných potravin (bramborové lupínky, káva, sušenky, chléb, krekry). V instantní kávě a slunečnicovém chlebu nebyl akrylamid detekován. V celozrnném chlebu, sušenkách, krekrech, pernících a pražené kávě bylo detekováno množství akrylamidu v rozmezí 78 -- 470 mikrog/kg. Nejvyšší hodnoty akrylamidu byly stanoveny v bramborových lupíncích (284 -- 1254 mikrog/kg). Obsah akrylamidu ve vzorcích potravin byl stanoven GC/MSD metodou.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    62

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    457-461

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database