Physical and Mechanical Properties of Bioethanol and Gasoline Blends
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907765" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907765 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2015/PDF/112-116.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2015/PDF/112-116.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fyzikální a mechanické vlastnosti směsí bioetanolu a benzinu
Original language description
Hlavním cílem tohoto článku je popsat fyzikální a mechanické vlastnosti směsí bioetanolu a konvenčního benzinu. Bylo vytvořeno sedm vzorků s objemovou koncentrací bioetanolu 0 %, 15 %, 25 %, 50 %, 75 %, 85 % a 100 % v benzinu. U těchto vzorků byla sledována dynamická a kinematická viskozita, hustota, tekutost a smykové napětí v závislosti na teplotě. S narůstající teplotou klesala dynamická viskozita i hustota vzorků, resp. i kinematická viskozita a smykové napětí při konstantní smykové rychlosti. Tekutost vzorků zákonitě stoupala. Se zvyšujícím se podílem bioetanolu v benzinu stoupala dynamická viskozita i hustota vzorků, resp. i kinematická viskozita a smykové napětí při konstantní smykové rychlosti. Tekutost naopak klesala. Pokles dynamické viskozity a hustoty se stoupající teplotou byl dále pro jednotlivé vzorky modelován pomocí mocninné funkce (dynamická viskozita) a polynomické funkce 2. stupně (hustota). Tyto matematické modely dosahovaly velmi vysokých přesností, což dokazují h
Czech name
Fyzikální a mechanické vlastnosti směsí bioetanolu a benzinu
Czech description
Hlavním cílem tohoto článku je popsat fyzikální a mechanické vlastnosti směsí bioetanolu a konvenčního benzinu. Bylo vytvořeno sedm vzorků s objemovou koncentrací bioetanolu 0 %, 15 %, 25 %, 50 %, 75 %, 85 % a 100 % v benzinu. U těchto vzorků byla sledována dynamická a kinematická viskozita, hustota, tekutost a smykové napětí v závislosti na teplotě. S narůstající teplotou klesala dynamická viskozita i hustota vzorků, resp. i kinematická viskozita a smykové napětí při konstantní smykové rychlosti. Tekutost vzorků zákonitě stoupala. Se zvyšujícím se podílem bioetanolu v benzinu stoupala dynamická viskozita i hustota vzorků, resp. i kinematická viskozita a smykové napětí při konstantní smykové rychlosti. Tekutost naopak klesala. Pokles dynamické viskozity a hustoty se stoupající teplotou byl dále pro jednotlivé vzorky modelován pomocí mocninné funkce (dynamická viskozita) a polynomické funkce 2. stupně (hustota). Tyto matematické modely dosahovaly velmi vysokých přesností, což dokazují h
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
JT - Propulsion, engines and fuels
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
131
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
112-116
UT code for WoS article
000351585200019
EID of the result in the Scopus database
—