Influence of thermal processing on migration di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate from packaging films to meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907930" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907930 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv tepelného opracování na migraci di-n-butyl ftalátu a di-2-ethylhexyl ftalátu z obalů do masných výrobků
Original language description
Práce je zaměřena na stanovení obsahu di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) v obalech používaných na balení masných výrobků a sledování úrovně migrace PAE do masných výrobků po tepelném opracování. Bylo analyzováno 5 vzorků obalů, kdyz každého obalu byl odebrán vzorek o velikosti 1 dm2 a následně analyzován duplicitně (10 analýz). Koncentrace DBP se pohybovala v rozmezí od 4,35 do 23,95 ug.dm-2 a koncentrace DEHP v rozmezí od 0,3 do 103,33 ug.dm-2. Analyzované obaly byly dále použity na sledování migrace ftalátů do výrobku vlivem tepelného opracování. Byl vyroben masný výrobek typu Gothajský salám, u kterého došlo k analýze díla a následně k detekci ftalátů v masném výrobku po tepelném opracovní, teplotou 70oC po dobu 10 minut v jádře výrobku. Stanovení ftalátů probíhalo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s kolonou Zorbax Eclipse C8 a UV detekcí při vlnové délce 224 nm. Cílem této studie bylo zjistit, zda obsah sledovaných ftalátů v obalech na mas
Czech name
Vliv tepelného opracování na migraci di-n-butyl ftalátu a di-2-ethylhexyl ftalátu z obalů do masných výrobků
Czech description
Práce je zaměřena na stanovení obsahu di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) v obalech používaných na balení masných výrobků a sledování úrovně migrace PAE do masných výrobků po tepelném opracování. Bylo analyzováno 5 vzorků obalů, kdyz každého obalu byl odebrán vzorek o velikosti 1 dm2 a následně analyzován duplicitně (10 analýz). Koncentrace DBP se pohybovala v rozmezí od 4,35 do 23,95 ug.dm-2 a koncentrace DEHP v rozmezí od 0,3 do 103,33 ug.dm-2. Analyzované obaly byly dále použity na sledování migrace ftalátů do výrobku vlivem tepelného opracování. Byl vyroben masný výrobek typu Gothajský salám, u kterého došlo k analýze díla a následně k detekci ftalátů v masném výrobku po tepelném opracovní, teplotou 70oC po dobu 10 minut v jádře výrobku. Stanovení ftalátů probíhalo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s kolonou Zorbax Eclipse C8 a UV detekcí při vlnové délce 224 nm. Cílem této studie bylo zjistit, zda obsah sledovaných ftalátů v obalech na mas
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
50-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—