Maize drying and its energetic performance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908295" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908295 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Proces sušení kukuřice a jeho energetická náročnost
Original language description
Tento článek se zabývá problematikou sušení kukuřice a možnými energetickými úsporami. Měření se uskutečnilo v zemědělském podniku LIPONOVA, a. s. v Lipolticích na Pardubicku v období od 6.10 2013 do 31. 12. 2013. Celkově bylo oseto 655,7 ha zemědělské půdy. Průměrný výnos činil 12832 kg.ha-1 o vlhkosti 29,86 %. Sušení proběhlo ve dvou fázích. Kukuřice byla nejprve předsušena z průměrné vlhkosti 29,9% na 19,6% a následně dosušena na skladovací vlhkost 13,7%. Na usušených vzorcích kukuřice se měřila relativní vlhkost zrna vlhkoměrem a dále teplota digitálním teploměrem s měřící sondou. Pro kontrolu bylo několik vzorků laboratorně ověřeno na Mendelu v Brně. Dále se zaznamenávaly hodnoty relativní vlhkosti a teploty okolního vzduchu a nastavení parametrůsušárny (teplota sušícího média a prodleva vyprazdňování sušárny). Z naměřených dat je patrné, že značný vliv na energetickou náročnost sušení má teplota okolního vzduchu, čím je teplota vyšší, tím je energie potřeba méně. Mezi další důle
Czech name
Proces sušení kukuřice a jeho energetická náročnost
Czech description
Tento článek se zabývá problematikou sušení kukuřice a možnými energetickými úsporami. Měření se uskutečnilo v zemědělském podniku LIPONOVA, a. s. v Lipolticích na Pardubicku v období od 6.10 2013 do 31. 12. 2013. Celkově bylo oseto 655,7 ha zemědělské půdy. Průměrný výnos činil 12832 kg.ha-1 o vlhkosti 29,86 %. Sušení proběhlo ve dvou fázích. Kukuřice byla nejprve předsušena z průměrné vlhkosti 29,9% na 19,6% a následně dosušena na skladovací vlhkost 13,7%. Na usušených vzorcích kukuřice se měřila relativní vlhkost zrna vlhkoměrem a dále teplota digitálním teploměrem s měřící sondou. Pro kontrolu bylo několik vzorků laboratorně ověřeno na Mendelu v Brně. Dále se zaznamenávaly hodnoty relativní vlhkosti a teploty okolního vzduchu a nastavení parametrůsušárny (teplota sušícího média a prodleva vyprazdňování sušárny). Z naměřených dat je patrné, že značný vliv na energetickou náročnost sušení má teplota okolního vzduchu, čím je teplota vyšší, tím je energie potřeba méně. Mezi další důle
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GB - Agricultural machines and construction
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bezpečnosť - Kvalita - Spoľahlivosť: zborník z mezinárodnej vedeckej konferencie
ISBN
978-80-553-2044-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
172-177
Publisher name
Technická univerzita v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 1, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—