Evaluation of coagulation time and curd quality of organic sheep milk depending on somatic cell count
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909000" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909000 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení času koagulace a jakosti sýřeniny organického ovčího mléka v závislosti na počtu somatických buněk
Original language description
Cílem studie bylo stanovit počty somatických buněk (PSB) v ekologickém ovčím mléce a jeho vztahy se syřitelností mléka (SYŘ) a jakostí sýřeniny (JS). Sledování bylo realizováno v průběhu dvou let na ekologické farmě u 24 bahnic. V průběhu laktace se PSB postupně zvyšovaly, avšak jejich počty byly relativně velmi nízké. Syřitelnost, s výjimkou prvního odběru, se postupně prodlužovala se dnem laktace. Naproti tomu jakost sýřeniny se postupně zhoršovala s postupující laktací, nicméně obecně je možno konstatovat , že tento ukazatel byl po celou dobu sledování na poměrně dobré úrovni. Mezi PSB a SYŘ byla zjištěnaprůkazná pozitivní korelace, což znamená, že čím vyšší jsou PSB, tím delší je SYŘ. Naproti tomu mezi PSB a JS nebylazjištěna signifikantní korelace. Na úplný závěr je nutno doplnit, že mezi SYŘ a JS byla zjištěna průkazná pozitivní korelace, což znamená, že čím delší je doba syřitelnosti, tím horší je jakost sýřeniny.
Czech name
Zhodnocení času koagulace a jakosti sýřeniny organického ovčího mléka v závislosti na počtu somatických buněk
Czech description
Cílem studie bylo stanovit počty somatických buněk (PSB) v ekologickém ovčím mléce a jeho vztahy se syřitelností mléka (SYŘ) a jakostí sýřeniny (JS). Sledování bylo realizováno v průběhu dvou let na ekologické farmě u 24 bahnic. V průběhu laktace se PSB postupně zvyšovaly, avšak jejich počty byly relativně velmi nízké. Syřitelnost, s výjimkou prvního odběru, se postupně prodlužovala se dnem laktace. Naproti tomu jakost sýřeniny se postupně zhoršovala s postupující laktací, nicméně obecně je možno konstatovat , že tento ukazatel byl po celou dobu sledování na poměrně dobré úrovni. Mezi PSB a SYŘ byla zjištěnaprůkazná pozitivní korelace, což znamená, že čím vyšší jsou PSB, tím delší je SYŘ. Naproti tomu mezi PSB a JS nebylazjištěna signifikantní korelace. Na úplný závěr je nutno doplnit, že mezi SYŘ a JS byla zjištěna průkazná pozitivní korelace, což znamená, že čím delší je doba syřitelnosti, tím horší je jakost sýřeniny.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
213-218
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—