Risks of Growing Sugar Beet on Land Endangered by Erosion
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910054" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910054 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2016/PDF/375-379.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2016/PDF/375-379.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rizika pěstování cukrové řepy na erozně ohrožených pozemcích
Original language description
V letech 2013-2014 byly na černozemních hlinitých půdách ohrožených vodní erozí odebrány vzorky půdy z 15 pozemků, a to vždy na vrcholu kopce, ve svahu a na úpatí svahu. Odběr byl proveden z ornice (0-0,30 m) a podorničí (0,30-0,60 m) ke stanovení vybraných fyzikálních vlastností: objemové hmotnosti, celkové pórovitosti a rozdělení pórů. Již při průzkumu pozemků byl dobře patrný vliv vodní eroze, který indikoval posun půdních částic do podsvahových poloh. Naměřené hodnoty objemové hmotnosti a celkové pórovitosti ukazují na utužení půdy v podorničí, kde ve všech polohách došlo k překročení kritického limitu. Kritické limity v orniční vrstvě překračovaly hodnoty pouze na úpatí pozemků, kde dochází k akumulaci půdy. Poměry pórů podle velikosti ukazují, že na utužení půdy nejcitlivěji reagují nekapilární póry. Nejhorší výsledky z pohledu utužení půdy vykazují podsvahové polohy. Rozdíly objemové hmotnosti redukované a celkové pórovitosti mezi orničními horizonty horní a dolní části svahu jsou statisticky průkazné. Vliv vodní eroze na utužení půdy byl statisticky potvrzen.
Czech name
Rizika pěstování cukrové řepy na erozně ohrožených pozemcích
Czech description
V letech 2013-2014 byly na černozemních hlinitých půdách ohrožených vodní erozí odebrány vzorky půdy z 15 pozemků, a to vždy na vrcholu kopce, ve svahu a na úpatí svahu. Odběr byl proveden z ornice (0-0,30 m) a podorničí (0,30-0,60 m) ke stanovení vybraných fyzikálních vlastností: objemové hmotnosti, celkové pórovitosti a rozdělení pórů. Již při průzkumu pozemků byl dobře patrný vliv vodní eroze, který indikoval posun půdních částic do podsvahových poloh. Naměřené hodnoty objemové hmotnosti a celkové pórovitosti ukazují na utužení půdy v podorničí, kde ve všech polohách došlo k překročení kritického limitu. Kritické limity v orniční vrstvě překračovaly hodnoty pouze na úpatí pozemků, kde dochází k akumulaci půdy. Poměry pórů podle velikosti ukazují, že na utužení půdy nejcitlivěji reagují nekapilární póry. Nejhorší výsledky z pohledu utužení půdy vykazují podsvahové polohy. Rozdíly objemové hmotnosti redukované a celkové pórovitosti mezi orničními horizonty horní a dolní části svahu jsou statisticky průkazné. Vliv vodní eroze na utužení půdy byl statisticky potvrzen.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
132
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
375-379
UT code for WoS article
000391292200001
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85006251761