The phthalic acid esters in packaging of meat and dairy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910922" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910922 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Estery kyseliny ftalové v obalech masných a mléčných výrobků
Original language description
Ftaláty jsou různorodou skupinou chemických látek. Používají se jako plastifikátory plastů používaných jako kontaktní materiál s potravinami, v lékařských zařízeních, do hraček, ve zboží pro domácnost, složky v produktech pro osobní péči. Nejvíce vyráběné ftaláty, které jsou endokrinními disruptory je di-(-2-ethylhexyl)ftalát (DEHP) a diisononyl ftalát (DINP). DEHP je zastoupen jednak v obalech potravin, kontaminuje potravinové suroviny i přímo. Dibutyl ftalát (DBP) je ester kyseliny ftalové, který byl dříve významně uplatňován jako plastifikátor, v dnešní době se více používá pro polyvinylacetátové disperze (Rahman, Brazel, 2004).
Czech name
Estery kyseliny ftalové v obalech masných a mléčných výrobků
Czech description
Ftaláty jsou různorodou skupinou chemických látek. Používají se jako plastifikátory plastů používaných jako kontaktní materiál s potravinami, v lékařských zařízeních, do hraček, ve zboží pro domácnost, složky v produktech pro osobní péči. Nejvíce vyráběné ftaláty, které jsou endokrinními disruptory je di-(-2-ethylhexyl)ftalát (DEHP) a diisononyl ftalát (DINP). DEHP je zastoupen jednak v obalech potravin, kontaminuje potravinové suroviny i přímo. Dibutyl ftalát (DBP) je ester kyseliny ftalové, který byl dříve významně uplatňován jako plastifikátor, v dnešní době se více používá pro polyvinylacetátové disperze (Rahman, Brazel, 2004).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
159-163
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2017
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—