Phthalic Acid Esters in Meat Samples Prepared by Sous-Vide Technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43911937" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43911937 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/17:43875572
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Estery kyseliny ftalové ve vzorcích masa připravených technologií sous-vide
Original language description
Estery kyseliny ftalové se běžně používají jako změkčovadla a často bývají součástí i plastových potravinářských obalů. Práce se zabývá výskytem esterů kyseliny ftalové di(2-ethylhexyl) ftalátu (DEHP) a dibutyl ftalátu (DBP) ve vzorcích masa připravených technologií sous-vide, které byly vakuově zabaleny do folie a tepelně upravovány ve vodní lázni. Byly použity dvě varianty teplot a dob tepelné úpravy, a to 53 oC po dobu 18 hodin a 70 oC po dobu 2 hodin. V průběhu tepelné úpravy koncentrace ftalátů ve vzorcích mas i obalového materiálu klesaly. Nejvyšší koncentrace ftalátů (DBP+DEHP) v obalu byly v původním obalu (nevystaveném tepelnému záhřevu), dosahovaly hodnot 34,23 μg.g-1 plastu, po záhřevu při 53 oC po dobu 18 hodin koncentrace (DBP+DEHP) byla 32,51 μg.g-1 plastu a při 70 oC po dobu 2 hodin 29,54 μg.g-1 plastu. Stejně tak byla shledána klesající koncentrace ftalátů ve vzorcích masa. V syrovém mase, zabaleném vakuově, koncentrace (DBP+DEHP) byla 24,92 μg.g-1 původní hmoty, v mase tepelně upraveném po dobu 18 hodin při 53 oC 9,23 μg.g-1 původní hmoty a v tepelně upraveném 2 hodiny při 70 oC 7,49 μg.g-1 původní hmoty.
Czech name
Estery kyseliny ftalové ve vzorcích masa připravených technologií sous-vide
Czech description
Estery kyseliny ftalové se běžně používají jako změkčovadla a často bývají součástí i plastových potravinářských obalů. Práce se zabývá výskytem esterů kyseliny ftalové di(2-ethylhexyl) ftalátu (DEHP) a dibutyl ftalátu (DBP) ve vzorcích masa připravených technologií sous-vide, které byly vakuově zabaleny do folie a tepelně upravovány ve vodní lázni. Byly použity dvě varianty teplot a dob tepelné úpravy, a to 53 oC po dobu 18 hodin a 70 oC po dobu 2 hodin. V průběhu tepelné úpravy koncentrace ftalátů ve vzorcích mas i obalového materiálu klesaly. Nejvyšší koncentrace ftalátů (DBP+DEHP) v obalu byly v původním obalu (nevystaveném tepelnému záhřevu), dosahovaly hodnot 34,23 μg.g-1 plastu, po záhřevu při 53 oC po dobu 18 hodin koncentrace (DBP+DEHP) byla 32,51 μg.g-1 plastu a při 70 oC po dobu 2 hodin 29,54 μg.g-1 plastu. Stejně tak byla shledána klesající koncentrace ftalátů ve vzorcích masa. V syrovém mase, zabaleném vakuově, koncentrace (DBP+DEHP) byla 24,92 μg.g-1 původní hmoty, v mase tepelně upraveném po dobu 18 hodin při 53 oC 9,23 μg.g-1 původní hmoty a v tepelně upraveném 2 hodiny při 70 oC 7,49 μg.g-1 původní hmoty.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-793-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
156-159
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 18, 2017
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—