All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influencing the quality of salmon meat by feed selection

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43913320" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43913320 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ovlivnění kvality masa lososovitých ryb volbou krmiva

  • Original language description

    V letech 2012-2016 bylo provedeno testování vlivu použitého krmiva na kvalitu masa produkovaných lososovitých ryb na experimentálním rybochovném zařízení Mendelovy univerzity v Brně a v intenzivním recirkulačním systému dánského typu u Pravíkova, nedaleko Kamenice nad Lipou. Při sestavení technologie byly využity i výsledky získané zpracovatelem při výzkumných aktivitách i na dalších provozních zařízeních. Na základě dosažených výsledků byla zpracována a ověřena v průběhu let 2014 až 2016 technologie ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny vybraných druhů lososovitých ryb a jejich hybridů. Uvedenou technologii lze využít podle podmínek konkrétního chovu i v dalších systémech intenzivního chovu lososovitých ryb.

  • Czech name

    Ovlivnění kvality masa lososovitých ryb volbou krmiva

  • Czech description

    V letech 2012-2016 bylo provedeno testování vlivu použitého krmiva na kvalitu masa produkovaných lososovitých ryb na experimentálním rybochovném zařízení Mendelovy univerzity v Brně a v intenzivním recirkulačním systému dánského typu u Pravíkova, nedaleko Kamenice nad Lipou. Při sestavení technologie byly využity i výsledky získané zpracovatelem při výzkumných aktivitách i na dalších provozních zařízeních. Na základě dosažených výsledků byla zpracována a ověřena v průběhu let 2014 až 2016 technologie ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny vybraných druhů lososovitých ryb a jejich hybridů. Uvedenou technologii lze využít podle podmínek konkrétního chovu i v dalších systémech intenzivního chovu lososovitých ryb.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40103 - Fishery

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210013" target="_blank" >QJ1210013: Technology of the freshwater fish breeding with using of re-circulatory systems of Danish type focused on the methods of effective treatment of environment and veterinary care</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    978-80-7509-513-8

  • Numerical identification

    8703/2017-953

  • Technical parameters

    Smlouva o uplatnění ověřené technologie byla uzavřena dne 27.4.2017 se společností BioFish s.r.o., IČ 60930527, se sídlem Horní Paseka 40, Ledeč nad Sázavou 548 01, zastoupenou Ing. Petrem Tůmou. Jednatelem za Mendelovu univerzitu je prof. Dr. Ing. Jan Mareš, Zemědělská 1, 613 00 Brno, tel. 545133270, e-mail mares@mendelu.cz.

  • Economical parameters

    Ekonomické přínosy lze vyjádřit udržením okruhu zákazníků, ovlivnění výtěžnosti produkovaných ryb s ohledem na hodnotu VSI a odpadního vnitřnostního tuku při zpracování ryb. Snížení hodnoty tohoto indexu zlepší ekonomiku realizace zpracovaných ryb. Pří snížení hodnoty o 2-3 % dojde ke zvýšení tržby, při průměrné realizační ceně 130 Kč za kg o 2,4-3,6 Kč za kg. Při tržní realizaci 50 % produkce v podobě ryb bez vnitřností, dojde u farmy s produkcí 50 t ke zvýšení tržby o 65-100 tis. Kč ročně. Na rozdíl od kapra není v současnosti u lososovitých ryb zohledněn v jejich ceně obsah požadovaných PUFA řady n-3. Do budoucnosti lze předpokládat, že obdobně jako v případě značky Omega3 kapr, bude cenově zohledněn zvýšený obsah těchto FA i v mase lososovitých ryb. Při zvýšení realizační ceny o 10 % s garancí zvýšení obsahu požadovaných FA u 50% produkovaných ryb, by došlo u farmy s produkcí 50 t a průměrnou realizační cenou 100 Kč za kg ke zvýšení tržeb o 250 tis. Kč ročně.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    62156489

  • Owner name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page