Releasing of phthalate esters into water bath during the thermal processing of meat by sous-vide technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913279" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913279 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Uvolňování esterů kyseliny ftalové do vodní lázně při tepelném opracování mas technologií sous-vide
Original language description
Estery kyseliny ftalové se vlivem tepelné úpravy snižovaly nejen v masných produktech upravených technologií sous-vide, v plastových varných sáčcích použitých pro tepelnou úpravu sous-vide, ale i ve vodě z vodních lázní. Při vyšší teplotě byla průměrná koncentrace esterů kyseliny ftalové ve vodě nižší, než při nižší teplotě tepelné úpravy a než v destilované vodě bez tepelné úpravy. Na základě dosažených výsledků můžeme konstatovat, že estery kyseliny ftalové (DBP a DEHP) při tepelném záhřevu mas technologii sous-vide ve vodní lázni, kdy docházelo k poklesu koncentrací jak v masech, tak použitých varných sáčcích určených pro tepelnou úpravu, nepřecházejí do vody, nýbrž se destruují teplem, kdy s vyšší teplotou dochází k většímu poklesu koncentrací.
Czech name
Uvolňování esterů kyseliny ftalové do vodní lázně při tepelném opracování mas technologií sous-vide
Czech description
Estery kyseliny ftalové se vlivem tepelné úpravy snižovaly nejen v masných produktech upravených technologií sous-vide, v plastových varných sáčcích použitých pro tepelnou úpravu sous-vide, ale i ve vodě z vodních lázní. Při vyšší teplotě byla průměrná koncentrace esterů kyseliny ftalové ve vodě nižší, než při nižší teplotě tepelné úpravy a než v destilované vodě bez tepelné úpravy. Na základě dosažených výsledků můžeme konstatovat, že estery kyseliny ftalové (DBP a DEHP) při tepelném záhřevu mas technologii sous-vide ve vodní lázni, kdy docházelo k poklesu koncentrací jak v masech, tak použitých varných sáčcích určených pro tepelnou úpravu, nepřecházejí do vody, nýbrž se destruují teplem, kdy s vyšší teplotou dochází k většímu poklesu koncentrací.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
7
Pages from-to
139-145
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—