The effect of different physical forms of starter feed on rumen fermentation indicators in calves
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914063" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914063 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv startérových diet s různou fyzikální strukturou na parametry bachorové fermentace u telat
Original language description
Optimalizace výživy telat respektující fyziologické požadavky rostoucího organismu je předpokladem dosažení potřebných růstových schopností, adekvátního rozvoje orgánových systémů a v souvislosti s tím i následné celoživotní užitkovosti (především dojivosti). Aktuální studie posouvající poznání až na úroveň genomiky a metabolického programování přispívají k poznání biologické podstaty vlivu výživy na užitkovost a zdraví přežvýkavců (Soberon a Van Amburgh 2017). Výživa a management telat do odstavu tak patří mezi hlavní environmentální faktory ovlivňující dosažení geneticky determinované mléčné užitkovosti. Významnou oblastí výzkumu je vliv výživy na rozvoj předžaludku a bachorové fermentace, ale také na rozvoj sliznice střeva. V období mléčné výživy nehrají živiny roli jen jako substráty pro metabolismus, ale také jako signály, které mohou ovlivnit růst trávicího traktu (TT) a jeho bariérové funkce. Bylo prokázáno, že živiny ovlivňují přímo expresi genů epiteliálních buněk a hrají klíčovou roli v růstu tkání střeva. Pro vývoj sliznice TT je velice důležitý příjem mleziva a s ním i mikroflóry pocházející od matky, která TT kolonizuje. Vývoj je dále ovlivňován přítomností metabolitů trávení, jako jsou těkavé mastné kyseliny (zejména kyselina máselná), přirozenou mikroflórou TT a také mikroorganismy přicházejícími s potravou (Steele a kol. 2016). Ve vztahu k optimalizovanému vývoji bachorové fermentace jsou u telat využívány startérové diety s různým složením a fyzikální strukturou. Při krmení koncentrovaných diet bez přídavku píce či jiných strukturních částic existuje riziko vzniku acidózy bachorového obsahu, která může mít negativní vliv na další vývoj a funkce bachorového epitelu. Při porovnání vlivu 2 typů diety - krmení startéru s přídavkem nebo bez přídavku sena (Kim a kol. 2016) bylo zjištěno, že u telat krmených startérem a senem byla průměrná hodnota pH bachorového obsahu významně vyšší (6,42) než ve skupině telat krmených pouze startérem (5,66). Také průměrná doba, po kterou bylo během dne pH<5,8, byla ve skupině s přídavkem sena v dietě průkazně kratší (97,6 min/den) v porovnání s telaty krmenými jen startérem (1050 min/den). Přídavek sena tedy zmírňuje aciditu bachorového obsahu, což je žádoucí, protože kyseliny mohou poškodit bachorový epitel, což vede k nežádoucím změnám v expresi genů. Cílem našeho experimentu bylo vyhodnotit vliv různé fyzikální struktury startérů na parametry bachorové fermentace u telat.
Czech name
Vliv startérových diet s různou fyzikální strukturou na parametry bachorové fermentace u telat
Czech description
Optimalizace výživy telat respektující fyziologické požadavky rostoucího organismu je předpokladem dosažení potřebných růstových schopností, adekvátního rozvoje orgánových systémů a v souvislosti s tím i následné celoživotní užitkovosti (především dojivosti). Aktuální studie posouvající poznání až na úroveň genomiky a metabolického programování přispívají k poznání biologické podstaty vlivu výživy na užitkovost a zdraví přežvýkavců (Soberon a Van Amburgh 2017). Výživa a management telat do odstavu tak patří mezi hlavní environmentální faktory ovlivňující dosažení geneticky determinované mléčné užitkovosti. Významnou oblastí výzkumu je vliv výživy na rozvoj předžaludku a bachorové fermentace, ale také na rozvoj sliznice střeva. V období mléčné výživy nehrají živiny roli jen jako substráty pro metabolismus, ale také jako signály, které mohou ovlivnit růst trávicího traktu (TT) a jeho bariérové funkce. Bylo prokázáno, že živiny ovlivňují přímo expresi genů epiteliálních buněk a hrají klíčovou roli v růstu tkání střeva. Pro vývoj sliznice TT je velice důležitý příjem mleziva a s ním i mikroflóry pocházející od matky, která TT kolonizuje. Vývoj je dále ovlivňován přítomností metabolitů trávení, jako jsou těkavé mastné kyseliny (zejména kyselina máselná), přirozenou mikroflórou TT a také mikroorganismy přicházejícími s potravou (Steele a kol. 2016). Ve vztahu k optimalizovanému vývoji bachorové fermentace jsou u telat využívány startérové diety s různým složením a fyzikální strukturou. Při krmení koncentrovaných diet bez přídavku píce či jiných strukturních částic existuje riziko vzniku acidózy bachorového obsahu, která může mít negativní vliv na další vývoj a funkce bachorového epitelu. Při porovnání vlivu 2 typů diety - krmení startéru s přídavkem nebo bez přídavku sena (Kim a kol. 2016) bylo zjištěno, že u telat krmených startérem a senem byla průměrná hodnota pH bachorového obsahu významně vyšší (6,42) než ve skupině telat krmených pouze startérem (5,66). Také průměrná doba, po kterou bylo během dne pH<5,8, byla ve skupině s přídavkem sena v dietě průkazně kratší (97,6 min/den) v porovnání s telaty krmenými jen startérem (1050 min/den). Přídavek sena tedy zmírňuje aciditu bachorového obsahu, což je žádoucí, protože kyseliny mohou poškodit bachorový epitel, což vede k nežádoucím změnám v expresi genů. Cílem našeho experimentu bylo vyhodnotit vliv různé fyzikální struktury startérů na parametry bachorové fermentace u telat.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XIII.: zborník přednášok
ISBN
978-80-8077-581-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
79-82
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 6, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—