All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of different physical forms of starter feed on rumen fermentation indicators in calves

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914063" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914063 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv startérových diet s různou fyzikální strukturou na parametry bachorové fermentace u telat

  • Original language description

    Optimalizace výživy telat respektující fyziologické požadavky rostoucího organismu je předpokladem dosažení potřebných růstových schopností, adekvátního rozvoje orgánových systémů a v souvislosti s tím i následné celoživotní užitkovosti (především dojivosti). Aktuální studie posouvající poznání až na úroveň genomiky a metabolického programování přispívají k poznání biologické podstaty vlivu výživy na užitkovost a zdraví přežvýkavců (Soberon a Van Amburgh 2017). Výživa a management telat do odstavu tak patří mezi hlavní environmentální faktory ovlivňující dosažení geneticky determinované mléčné užitkovosti. Významnou oblastí výzkumu je vliv výživy na rozvoj předžaludku a bachorové fermentace, ale také na rozvoj sliznice střeva. V období mléčné výživy nehrají živiny roli jen jako substráty pro metabolismus, ale také jako signály, které mohou ovlivnit růst trávicího traktu (TT) a jeho bariérové funkce. Bylo prokázáno, že živiny ovlivňují přímo expresi genů epiteliálních buněk a hrají klíčovou roli v růstu tkání střeva. Pro vývoj sliznice TT je velice důležitý příjem mleziva a s ním i mikroflóry pocházející od matky, která TT kolonizuje. Vývoj je dále ovlivňován přítomností metabolitů trávení, jako jsou těkavé mastné kyseliny (zejména kyselina máselná), přirozenou mikroflórou TT a také mikroorganismy přicházejícími s potravou (Steele a kol. 2016). Ve vztahu k optimalizovanému vývoji bachorové fermentace jsou u telat využívány startérové diety s různým složením a fyzikální strukturou. Při krmení koncentrovaných diet bez přídavku píce či jiných strukturních částic existuje riziko vzniku acidózy bachorového obsahu, která může mít negativní vliv na další vývoj a funkce bachorového epitelu. Při porovnání vlivu 2 typů diety - krmení startéru s přídavkem nebo bez přídavku sena (Kim a kol. 2016) bylo zjištěno, že u telat krmených startérem a senem byla průměrná hodnota pH bachorového obsahu významně vyšší (6,42) než ve skupině telat krmených pouze startérem (5,66). Také průměrná doba, po kterou bylo během dne pH&lt;5,8, byla ve skupině s přídavkem sena v dietě průkazně kratší (97,6 min/den) v porovnání s telaty krmenými jen startérem (1050 min/den). Přídavek sena tedy zmírňuje aciditu bachorového obsahu, což je žádoucí, protože kyseliny mohou poškodit bachorový epitel, což vede k nežádoucím změnám v expresi genů. Cílem našeho experimentu bylo vyhodnotit vliv různé fyzikální struktury startérů na parametry bachorové fermentace u telat.

  • Czech name

    Vliv startérových diet s různou fyzikální strukturou na parametry bachorové fermentace u telat

  • Czech description

    Optimalizace výživy telat respektující fyziologické požadavky rostoucího organismu je předpokladem dosažení potřebných růstových schopností, adekvátního rozvoje orgánových systémů a v souvislosti s tím i následné celoživotní užitkovosti (především dojivosti). Aktuální studie posouvající poznání až na úroveň genomiky a metabolického programování přispívají k poznání biologické podstaty vlivu výživy na užitkovost a zdraví přežvýkavců (Soberon a Van Amburgh 2017). Výživa a management telat do odstavu tak patří mezi hlavní environmentální faktory ovlivňující dosažení geneticky determinované mléčné užitkovosti. Významnou oblastí výzkumu je vliv výživy na rozvoj předžaludku a bachorové fermentace, ale také na rozvoj sliznice střeva. V období mléčné výživy nehrají živiny roli jen jako substráty pro metabolismus, ale také jako signály, které mohou ovlivnit růst trávicího traktu (TT) a jeho bariérové funkce. Bylo prokázáno, že živiny ovlivňují přímo expresi genů epiteliálních buněk a hrají klíčovou roli v růstu tkání střeva. Pro vývoj sliznice TT je velice důležitý příjem mleziva a s ním i mikroflóry pocházející od matky, která TT kolonizuje. Vývoj je dále ovlivňován přítomností metabolitů trávení, jako jsou těkavé mastné kyseliny (zejména kyselina máselná), přirozenou mikroflórou TT a také mikroorganismy přicházejícími s potravou (Steele a kol. 2016). Ve vztahu k optimalizovanému vývoji bachorové fermentace jsou u telat využívány startérové diety s různým složením a fyzikální strukturou. Při krmení koncentrovaných diet bez přídavku píce či jiných strukturních částic existuje riziko vzniku acidózy bachorového obsahu, která může mít negativní vliv na další vývoj a funkce bachorového epitelu. Při porovnání vlivu 2 typů diety - krmení startéru s přídavkem nebo bez přídavku sena (Kim a kol. 2016) bylo zjištěno, že u telat krmených startérem a senem byla průměrná hodnota pH bachorového obsahu významně vyšší (6,42) než ve skupině telat krmených pouze startérem (5,66). Také průměrná doba, po kterou bylo během dne pH&lt;5,8, byla ve skupině s přídavkem sena v dietě průkazně kratší (97,6 min/den) v porovnání s telaty krmenými jen startérem (1050 min/den). Přídavek sena tedy zmírňuje aciditu bachorového obsahu, což je žádoucí, protože kyseliny mohou poškodit bachorový epitel, což vede k nežádoucím změnám v expresi genů. Cílem našeho experimentu bylo vyhodnotit vliv různé fyzikální struktury startérů na parametry bachorové fermentace u telat.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XIII.: zborník přednášok

  • ISBN

    978-80-8077-581-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    79-82

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Košice

  • Event date

    Sep 6, 2018

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article