Using Hard Metal to Eliminate Abrasive Wear of Passive Parts of Sugar Beet Harvesters
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918406" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918406 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/313-317.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/313-317.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití tvrdokovu pro omezení abrazivního opotřebení pasivních částí u sklízečů cukrové řepy
Original language description
V procesu sklizně cukrové řepy jsou stroje zatíženy značným abrazivním opotřebením pasivních i aktivních částí. Jedná se především o mechanismy, které jsou v přímém kontaktu jak s biologickým materiálem, tak především s tvrdými půdními částicemi. Předložený příspěvek je zaměřen na testování nových návarových systémů pro využití u nástrojů vystavených enormnímu abrazivnímu opotřebení. Primární cíl je využití tohoto návarů u pasivních hmatačů, které přímo ovlivňují výšku řepného skrojku. Výrobci strojů již dodávají tyto strojní součásti opatřené tvrdokovovým návarem. Důležitým kritériem je profil a tvar samotného hmatače. Z tohoto důvodu musí být tvrdokov nanesen v omezeném množství a pouze na patřičné partie z důvodu zachování geometrie celého nástroje. Pro testování byly zvoleny tvrdokovové materiály martenzitického i ledeburitického typu. Daná struktura je výsledkem chemického složení návaru, a to především množstvím uhlíku ve svarovém kovu. Jednotlivé materiály byly podrobeny zátěžovému testu abrazivního opotřebení s pevnými částicemi dle normy ČSN 01 5084. Jako etalon byl použit originální díl hmatače s tvrdokovovým návarem, který je běžně dostupný jako spotřební materiál k daným sklízečům cukrové řepy. Na základě metalografické analýzy, mikrotvrdosti strukturních fází a abrazivní odolnosti lze doporučit určité materiály nejen k renovaci, ale i k základní aplikaci na nový výrobek.
Czech name
Využití tvrdokovu pro omezení abrazivního opotřebení pasivních částí u sklízečů cukrové řepy
Czech description
V procesu sklizně cukrové řepy jsou stroje zatíženy značným abrazivním opotřebením pasivních i aktivních částí. Jedná se především o mechanismy, které jsou v přímém kontaktu jak s biologickým materiálem, tak především s tvrdými půdními částicemi. Předložený příspěvek je zaměřen na testování nových návarových systémů pro využití u nástrojů vystavených enormnímu abrazivnímu opotřebení. Primární cíl je využití tohoto návarů u pasivních hmatačů, které přímo ovlivňují výšku řepného skrojku. Výrobci strojů již dodávají tyto strojní součásti opatřené tvrdokovovým návarem. Důležitým kritériem je profil a tvar samotného hmatače. Z tohoto důvodu musí být tvrdokov nanesen v omezeném množství a pouze na patřičné partie z důvodu zachování geometrie celého nástroje. Pro testování byly zvoleny tvrdokovové materiály martenzitického i ledeburitického typu. Daná struktura je výsledkem chemického složení návaru, a to především množstvím uhlíku ve svarovém kovu. Jednotlivé materiály byly podrobeny zátěžovému testu abrazivního opotřebení s pevnými částicemi dle normy ČSN 01 5084. Jako etalon byl použit originální díl hmatače s tvrdokovovým návarem, který je běžně dostupný jako spotřební materiál k daným sklízečům cukrové řepy. Na základě metalografické analýzy, mikrotvrdosti strukturních fází a abrazivní odolnosti lze doporučit určité materiály nejen k renovaci, ale i k základní aplikaci na nový výrobek.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
20501 - Materials engineering
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
136
Issue of the periodical within the volume
9-10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
313-317
UT code for WoS article
000582564800002
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85093099790