Summary research report on the solution of the project TJ02000018 2019-2021
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43925738" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43925738 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Souhrnná výzkumná zpráva o řešení projektu TJ02000018 2019-2021
Original language description
Souhrnná výzkumná zpráva se zabývá hodnocením vlivu moučky z larev potemníka moučného na růst a zdraví brojlerových kuřat a nosnic produkujících konzumní vejce. V projektu byly analyzovány různé koncentrace moučky (2 %, 5 %, 20 %) ve srovnání s kontrolními skupinami bez moučky z larev potemníka moučného. Byly provedeny chemické a mikrobiologické analýzy, z nichž vyplynulo, že moučka má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah mykotoxinů. Experimenty in vivo na kuřatech a slepicích ukázaly různé výsledky v oblasti růstu, produkce vajec, spotřeby krmiva a biochemických parametrů krve, kde vyšší podíly moučky negativně ovlivnily růst a zdraví zvířat. Výsledky naznačují, že použití nízkého podílu moučky je možné, ale vyšší koncentrace mohou způsobovat zdravotní rizika.
Czech name
Souhrnná výzkumná zpráva o řešení projektu TJ02000018 2019-2021
Czech description
Souhrnná výzkumná zpráva se zabývá hodnocením vlivu moučky z larev potemníka moučného na růst a zdraví brojlerových kuřat a nosnic produkujících konzumní vejce. V projektu byly analyzovány různé koncentrace moučky (2 %, 5 %, 20 %) ve srovnání s kontrolními skupinami bez moučky z larev potemníka moučného. Byly provedeny chemické a mikrobiologické analýzy, z nichž vyplynulo, že moučka má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah mykotoxinů. Experimenty in vivo na kuřatech a slepicích ukázaly různé výsledky v oblasti růstu, produkce vajec, spotřeby krmiva a biochemických parametrů krve, kde vyšší podíly moučky negativně ovlivnily růst a zdraví zvířat. Výsledky naznačují, že použití nízkého podílu moučky je možné, ale vyšší koncentrace mohou způsobovat zdravotní rizika.
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TJ02000018" target="_blank" >TJ02000018: The use of mealworms in animal nutrition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Number of pages
66
Place of publication
Brno
Publisher/client name
Technologická agentura ČR
Version
—