All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Summary research report on the solution of the project TJ02000018 2019-2021

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43925738" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43925738 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Souhrnná výzkumná zpráva o řešení projektu TJ02000018 2019-2021

  • Original language description

    Souhrnná výzkumná zpráva se zabývá hodnocením vlivu moučky z larev potemníka moučného na růst a zdraví brojlerových kuřat a nosnic produkujících konzumní vejce. V projektu byly analyzovány různé koncentrace moučky (2 %, 5 %, 20 %) ve srovnání s kontrolními skupinami bez moučky z larev potemníka moučného. Byly provedeny chemické a mikrobiologické analýzy, z nichž vyplynulo, že moučka má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah mykotoxinů. Experimenty in vivo na kuřatech a slepicích ukázaly různé výsledky v oblasti růstu, produkce vajec, spotřeby krmiva a biochemických parametrů krve, kde vyšší podíly moučky negativně ovlivnily růst a zdraví zvířat. Výsledky naznačují, že použití nízkého podílu moučky je možné, ale vyšší koncentrace mohou způsobovat zdravotní rizika.

  • Czech name

    Souhrnná výzkumná zpráva o řešení projektu TJ02000018 2019-2021

  • Czech description

    Souhrnná výzkumná zpráva se zabývá hodnocením vlivu moučky z larev potemníka moučného na růst a zdraví brojlerových kuřat a nosnic produkujících konzumní vejce. V projektu byly analyzovány různé koncentrace moučky (2 %, 5 %, 20 %) ve srovnání s kontrolními skupinami bez moučky z larev potemníka moučného. Byly provedeny chemické a mikrobiologické analýzy, z nichž vyplynulo, že moučka má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah mykotoxinů. Experimenty in vivo na kuřatech a slepicích ukázaly různé výsledky v oblasti růstu, produkce vajec, spotřeby krmiva a biochemických parametrů krve, kde vyšší podíly moučky negativně ovlivnily růst a zdraví zvířat. Výsledky naznačují, že použití nízkého podílu moučky je možné, ale vyšší koncentrace mohou způsobovat zdravotní rizika.

Classification

  • Type

    V<sub>souhrn</sub> - Summary research report

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TJ02000018" target="_blank" >TJ02000018: The use of mealworms in animal nutrition</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Number of pages

    66

  • Place of publication

    Brno

  • Publisher/client name

    Technologická agentura ČR

  • Version