Options for the determination of secondary metabolites
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43922374" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43922374 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/68081715:_____/22:00573117
Result on the web
<a href="https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf" target="_blank" >https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti stanovení sekundárních metabolitů
Original language description
Rostlinné sekundární metabolity mají velké uplatnění v oblasti lidského zdraví a výživy. Při stanovení sekundárních metabolitů v kmínu kořenném se sleduje především množství silice v něm obsažené a procentuální zastoupení karvonu a limonenu. Stanovení silic bylo provedeno dvěma různými metodami. Blízkou infračervenou spektrofotometrií a referenční metodou destilací vodní parou s následnou analýzou složení silic pomocí plynové chromatografie. Z dosažených výsledků vyplývá, že mezi metodami stanovené obsahu silic nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Obsah silic kmínu byl v rozmezí od 7,26 do 34,22 ml/kg. Práce upozorňuje na možnost využití rychlé nedestruktivní metody kvalitativních parametrů pomocí FT-NIR spektroskopie v oblasti potravinářství.
Czech name
Možnosti stanovení sekundárních metabolitů
Czech description
Rostlinné sekundární metabolity mají velké uplatnění v oblasti lidského zdraví a výživy. Při stanovení sekundárních metabolitů v kmínu kořenném se sleduje především množství silice v něm obsažené a procentuální zastoupení karvonu a limonenu. Stanovení silic bylo provedeno dvěma různými metodami. Blízkou infračervenou spektrofotometrií a referenční metodou destilací vodní parou s následnou analýzou složení silic pomocí plynové chromatografie. Z dosažených výsledků vyplývá, že mezi metodami stanovené obsahu silic nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Obsah silic kmínu byl v rozmezí od 7,26 do 34,22 ml/kg. Práce upozorňuje na možnost využití rychlé nedestruktivní metody kvalitativních parametrů pomocí FT-NIR spektroskopie v oblasti potravinářství.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ecological protection of ware potatoes as a healthy vegetable against selected soilborne and seedborne pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
465-470
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—