All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality parameters of soft salami with wild nutria meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F23%3A43923219" target="_blank" >RIV/62156489:43210/23:43923219 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43410/23:43923219

  • Result on the web

    <a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-917-4" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-917-4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jakostní parametry měkkého salámu s masem volně žijící nutrie říční

  • Original language description

    Nutrie říční (Myocastor coypus) je v České republice invazním druhem a množství ulovených jedinců se každoročně zvyšuje. Z hlediska udržitelnosti potravinových zdrojů by mělo být maso z ulovených zvířat dále zpracováváno. Cílem studie bylo porovnat kontrolní měkké salámy z vepřového masa (SVL) se salámy, ve kterých bylo libové vepřové nahrazeno z 33,4 % libovým masem nutrie (SNL). Mikrobiologické parametry se mezi těmito dvěma skupinami po výrobě významně nelišily (p &gt;0,05). Výsledky ukázaly, že mezi všemi barevnými parametry (L*, a*, b*) na řezu salámů byl průkazný rozdíl (p &lt;0,05). Oproti našemu očekávání, senzorická analýza vyškolenými hodnotiteli neprokázala žádné rozdíly (p &gt;0,05) mezi SVL a SNL. Náhrada vepřového masa libovým masem nutrie v tomto výrobku nezhoršuje jeho senzorické vlastnosti, hotový výrobek je mikrobiologicky bezpečný, a může spotřebitelům nabídnout zajímavé zpestření.

  • Czech name

    Jakostní parametry měkkého salámu s masem volně žijící nutrie říční

  • Czech description

    Nutrie říční (Myocastor coypus) je v České republice invazním druhem a množství ulovených jedinců se každoročně zvyšuje. Z hlediska udržitelnosti potravinových zdrojů by mělo být maso z ulovených zvířat dále zpracováváno. Cílem studie bylo porovnat kontrolní měkké salámy z vepřového masa (SVL) se salámy, ve kterých bylo libové vepřové nahrazeno z 33,4 % libovým masem nutrie (SNL). Mikrobiologické parametry se mezi těmito dvěma skupinami po výrobě významně nelišily (p &gt;0,05). Výsledky ukázaly, že mezi všemi barevnými parametry (L*, a*, b*) na řezu salámů byl průkazný rozdíl (p &lt;0,05). Oproti našemu očekávání, senzorická analýza vyškolenými hodnotiteli neprokázala žádné rozdíly (p &gt;0,05) mezi SVL a SNL. Náhrada vepřového masa libovým masem nutrie v tomto výrobku nezhoršuje jeho senzorické vlastnosti, hotový výrobek je mikrobiologicky bezpečný, a může spotřebitelům nabídnout zajímavé zpestření.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EF19_073%2F0016670" target="_blank" >EF19_073/0016670: Internal grants of Mendel University in Brno</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-917-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    491-498

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Feb 28, 2023

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article