Quality parameters of soft salami with wild nutria meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F23%3A43923219" target="_blank" >RIV/62156489:43210/23:43923219 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43410/23:43923219
Result on the web
<a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-917-4" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-917-4</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jakostní parametry měkkého salámu s masem volně žijící nutrie říční
Original language description
Nutrie říční (Myocastor coypus) je v České republice invazním druhem a množství ulovených jedinců se každoročně zvyšuje. Z hlediska udržitelnosti potravinových zdrojů by mělo být maso z ulovených zvířat dále zpracováváno. Cílem studie bylo porovnat kontrolní měkké salámy z vepřového masa (SVL) se salámy, ve kterých bylo libové vepřové nahrazeno z 33,4 % libovým masem nutrie (SNL). Mikrobiologické parametry se mezi těmito dvěma skupinami po výrobě významně nelišily (p >0,05). Výsledky ukázaly, že mezi všemi barevnými parametry (L*, a*, b*) na řezu salámů byl průkazný rozdíl (p <0,05). Oproti našemu očekávání, senzorická analýza vyškolenými hodnotiteli neprokázala žádné rozdíly (p >0,05) mezi SVL a SNL. Náhrada vepřového masa libovým masem nutrie v tomto výrobku nezhoršuje jeho senzorické vlastnosti, hotový výrobek je mikrobiologicky bezpečný, a může spotřebitelům nabídnout zajímavé zpestření.
Czech name
Jakostní parametry měkkého salámu s masem volně žijící nutrie říční
Czech description
Nutrie říční (Myocastor coypus) je v České republice invazním druhem a množství ulovených jedinců se každoročně zvyšuje. Z hlediska udržitelnosti potravinových zdrojů by mělo být maso z ulovených zvířat dále zpracováváno. Cílem studie bylo porovnat kontrolní měkké salámy z vepřového masa (SVL) se salámy, ve kterých bylo libové vepřové nahrazeno z 33,4 % libovým masem nutrie (SNL). Mikrobiologické parametry se mezi těmito dvěma skupinami po výrobě významně nelišily (p >0,05). Výsledky ukázaly, že mezi všemi barevnými parametry (L*, a*, b*) na řezu salámů byl průkazný rozdíl (p <0,05). Oproti našemu očekávání, senzorická analýza vyškolenými hodnotiteli neprokázala žádné rozdíly (p >0,05) mezi SVL a SNL. Náhrada vepřového masa libovým masem nutrie v tomto výrobku nezhoršuje jeho senzorické vlastnosti, hotový výrobek je mikrobiologicky bezpečný, a může spotřebitelům nabídnout zajímavé zpestření.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF19_073%2F0016670" target="_blank" >EF19_073/0016670: Internal grants of Mendel University in Brno</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-917-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
491-498
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2023
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—