Is Sugar Beet a Quality Food Supply for Small Rodents?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43925392" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43925392 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43410/24:43925392
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/271-275.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/271-275.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Představuje cukrová řepa kvalitní potravní nabídku pro drobné hlodavce?
Original language description
V práci diskutujeme význam cukrové řepy jako potravní nabídky pro hraboše polního a vybrané druhy myšic (Apodemus spp.), kteří představují nejběžnější druhy hlodavců v porostech této plodiny. Kvalita cukrovky byla zjištěna pomocí chemických analýz se zaměřením na obsah dusíku a porovnáním s dalšími zemědělskými plodinami (ječmen jarní a ozimý, pšenice ozimá, vojtěška, řepka). Výsledky prokázaly vysoký podíl dusíku zejména v listech, méně pak v bulvě. Nejvyšší množství dusíku bylo zjištěno v jarním období spolu s vojtěškou, v letním období byl pak podíl dusíku nižší než u vojtěšky, srovnatelný s řepkou a vyšší než u obilovin. Na základě literárních zdrojů pak diskutujeme význam řepných listů a bulev v potravě myšic a hrabošů, ale i význam dalších potravních zdrojů v porostech cukrovky. U hraboše polního představují důležitou potravní složku zejména bulvy, méně pak listy. U myšic byly bulvy a řepné listy v potravě rovněž zaznamenány, ale zcela v nevýznamném procentu. V porostech cukrovky si myšice udržují vysoké počty zejména konzumací semen plevelů a bezobratlých.
Czech name
Představuje cukrová řepa kvalitní potravní nabídku pro drobné hlodavce?
Czech description
V práci diskutujeme význam cukrové řepy jako potravní nabídky pro hraboše polního a vybrané druhy myšic (Apodemus spp.), kteří představují nejběžnější druhy hlodavců v porostech této plodiny. Kvalita cukrovky byla zjištěna pomocí chemických analýz se zaměřením na obsah dusíku a porovnáním s dalšími zemědělskými plodinami (ječmen jarní a ozimý, pšenice ozimá, vojtěška, řepka). Výsledky prokázaly vysoký podíl dusíku zejména v listech, méně pak v bulvě. Nejvyšší množství dusíku bylo zjištěno v jarním období spolu s vojtěškou, v letním období byl pak podíl dusíku nižší než u vojtěšky, srovnatelný s řepkou a vyšší než u obilovin. Na základě literárních zdrojů pak diskutujeme význam řepných listů a bulev v potravě myšic a hrabošů, ale i význam dalších potravních zdrojů v porostech cukrovky. U hraboše polního představují důležitou potravní složku zejména bulvy, méně pak listy. U myšic byly bulvy a řepné listy v potravě rovněž zaznamenány, ale zcela v nevýznamném procentu. V porostech cukrovky si myšice udržují vysoké počty zejména konzumací semen plevelů a bezobratlých.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Volume of the periodical
140
Issue of the periodical within the volume
7-8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
271-275
UT code for WoS article
001335047000008
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85200675142